Βιβλίο
Μύρτις
Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν
Myrtis: Face to Face with the Past

Επιμέλεια: Αναστασία Α. Κάλου
Επιμέλεια: Χαράλαμπος Ν. Χάιτας
Μετάφραση: Αθηνά Ρηγάτου
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 40
Σχήμα: 24χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-455-856-8
Σημειώσεις: Γενικός συντονισμός: Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης Μουσειολογική μελέτη: Πόπη Γεωργοπούλου, Νεκταρία Θεοδωροπούλου, Γεσθημανή Καραγιάννη, Ελευθερία Κέντρου, Αθηνά Ρηγάτου, Χαράλαμπος Χάιτας Μουσειογραφική μελέτη: Αναστασία Κάλου, Χαράλαμπος Χάιτας Πρόλογος: Καθηγητής Δημοσθένης Ν. Ασημακόπουλος Φωτογραφίες Μύρτιδος: Ελευθερία Κουσιάκη
Περιέχει: CD με μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.15€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-07-2011)
Περίληψη:

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο αλλά και για μένα προσωπικά να προλογίσω την έκδοση του καταλόγου της έκθεσης "Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν", όπου παρουσιάζεται η ανάπλαση του παιδικού κρανίου από την περιοχή του Κεραμεικού, του νεκροταφείου της Αρχαίας Αθήνας.
Είναι σημαντικό ότι από το σπάνιο σκελετικό υλικό του λάκκου της ομαδικής ταφής στον Κεραμεικό μπόρεσαν οι Έλληνες επιστήμονες, όχι μόνο να αναπλάσουν το πρόσωπο της Μύρτιδος, της νεαρής κοπέλας που πέθανε στο μεγάλο λοιμό του 430 π.Χ., αλλά, επιπλέον, να εντοπίσουν έναν από τους αιτιολογικούς παράγοντες του διαβόητου λοιμού των Αθηνών.
Γίνεται φανερό ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας καθώς και η διεπιστημονική συνεργασία συνέβαλαν στη συνάντηση του παρόντος με το παρελθόν.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)