Βιβλίο
Η ζωή απ’ την αρχή
Η μετανάστευση των Ελλήνων Εβραίων στην Παλαιστίνη (1945-1948)

Ιακώβ Σιμπή
Καρίνα Λάμψα
Ευθύνη Σειράς: Κώστας Κωστής
Ευθύνη Σειράς: Σωκράτης Πετμεζάς
Αθήνα
Αλεξάνδρεια
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 400
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-221-483-1
Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-04-2010)
Περίληψη:

Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τίποτα δεν ήταν όπως πριν. Την ώρα που οι νέοι κυρίαρχοι της Ευρώπης μοίραζαν ξανά την τράπουλα, εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι πρόσφυγες χτυπούσαν την κλειστή πόρτα της Παλαιστίνης. Μπροστά στη βούλησή τους, η βρετανική απαγόρευση αποδείχτηκε ανίσχυρη. Αψηφώντας τη βρετανική Εντολή, η Εβραϊκή Εγκατάσταση στην Παλαιστίνη οργάνωσε μια παράτολμη επιχείρηση κρυφής μετανάστευσης, που ξεδιπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Νικηφόρα πλοία του βρετανικού ναυτικού στη μάχη τους με τις δυνάμεις του Άξονα, κυνηγούσαν τώρα καΐκια με κρυφούς μετανάστες για να τους στείλουν σε βρετανικές αποικίες όπως η Κύπρος.
Αιχμάλωτοι μιας ιστορικής συγκυρίας, χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά, ιδίως παιδιά, αγωνίστηκαν με αποφασιστικότητα και τόλμη για το δικαίωμα να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μακριά από τον "τόπο του θανάτου". Οι εναπομείναντες -εκείνοι που επέζησαν των ναζιστικών στρατοπέδων ή βγήκαν μετά τον πόλεμο από τα κρησφύγετά τους- είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του δράματος που εξιστορείται σ' αυτό το βιβλίο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι αφιερωμένο στην άγνωστη μεταπολεμική οδύσσεια των Ελλήνων Εβραίων.
Σημαντικό μέρος της αφήγησης αφιερώνεται στα πλοία που έβαλαν πλώρη για την Παλαιστίνη από έναν απόμερο κολπίσκο του Σουνίου και στις περιπέτειες των ιδιαίτερων επιβατών τους. Έχοντας βιώσει εφιαλτικές εμπειρίες, οι άνθρωποι αυτοί κλήθηκαν φτάνοντας στον προορισμό τους να προσαρμοστούν σ' έναν πρωτόγνωρο τρόπο ζωής. Μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων Εβραίων, συνηθισμένοι πριν απ' τον πόλεμο σ' έναν αστικό τρόπο ζωής, έγιναν ξαφνικά αγρότες σε κιμπούτς.
Από τη μουντή μεταπολεμική κεντρική Ευρώπη, ο αναγνώστης μεταφέρεται στα λιμάνια του Νότου και της ταραγμένης Ελλάδας, για να ταξιδέψει από κει στη βρετανική Κύπρο, πριν φτάσει, σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, στην Παλαιστίνη.

Δεν είχαν τίποτα να περιμένουν. Οι δικοί τους είχαν σκοτωθεί, η πόλη τους, η γειτονιά τους, είχε ερημώσει. Είχαν χάσει τους φίλους τους, τα επαγγέλματά τους, τις περιουσίες τους. Ήθελαν να φύγουν το γρηγορότερο από τον "τόπο του θανάτου". Να μπουν στο πρώτο σαπιοκάραβο που θα έβαζε πλώρη για έναν άγνωστο προορισμό, την Παλαιστίνη. Με μόνη ελπίδα να πιάσουν τη ζωή απ' την αρχή.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σταυρούλα ΠαπασπύρουΠώς να μιλήσεις στα παιδιά για το Άουσβιτς"Ελευθεροτυπία"23/2/2013
Λάμπρος ΜπαλτσιώτηςΑπό πατριώτης Έλληνας, πατριώτης Εβραίος... "Η Αυγή"10/7/2011
Λίζα ΚοντομιχάλουΗ ζωή απ’ την αρχή"Ριζοσπάστης"26/6/2011
Στράτος Ν. ΔορδανάςΤην επομένη του πολέμου. Η πορεία των Ελλήνων Εβραίων από τον θάνατο στη ζωή"The Athens Review of Books"17Απρίλιος 2011
Στέφανος I. ΠεσμαζόγλουΠώς χάσαμε τους Εβραίους μας"The Books' Journal"5Μάρτιος 2011
Τασούλα ΒερβενιώτηΓια τις ζωές των ανθρώπων"Η Αυγή"15/2/2011
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΗ ζωή απ’ την αρχήΠεριοδικό "Ιστορία"507Σεπτέμβριος 2010
Αλέξανδρος ΣτεργιόπουλοςΠρωτοπόροι με ζωές σε ανάριθμους δρόμους"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"61721/8/2010
Η ζωή απ’ την αρχή"Το Βήμα"/ "Βιβλία"4/7/2010
Πολυμέρης ΒόγληςΜάγισσες, πρόσφυγες και εμφύλιος"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"26/6/2010
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΑπό αστοί, αγρότες σε κιμπούτς"Το Βήμα"/ "Βιβλία"23/5/2010
Μικέλα ΧαρτουλάρηΠήγαν να κτίσουν μια καινούργια ζωή και έκτισαν ένα κράτος"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"17/4/2010