Βιβλίο
Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση

Συλλογικό έργο
Μαρία Στύλλου
Κώστας Σαρρής
Μωυσής Λίτσης
Σωτήρης Κοντογιάννης
Πάνος Γκαργκάνας
Επιμέλεια: Νίκος Λούντος
Αθήνα
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 278
Σχήμα: 20χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7967-54-1
Σημειώσεις: Πρόλογος: Θανάσης Καμπαγιάννης.
Εξαντλημένο
Τιμή: 13.18€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-05-2010)
Περίληψη:

Η έκδοση του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας έρχεται σε μια στιγμή παροξυσμού της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται αυτό που τα διεθνή ΜΜΕ αποκαλούν η "ελληνική τραγωδία", η αδυναμία δηλαδή του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στο συσσωρευμένο δημόσιο χρέος. Βέβαια η "ελληνική τραγωδία" είναι το πρώτο μονάχα επεισόδιο της νέας φάσης της κρίσης, που σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΟΣΑ επεκτείνεται με ταχύτητα ιού Έμπολα. Στον προθάλαμο της χρεοκοπίας φιγουράρουν ήδη όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και μεγαθήρια, όπως οι οικονομίες της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα κείμενα που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο αποτελούν συλλογικές επεξεργασίες από την πλευρά της επαναστατικής Αριστεράς για τον καπιταλισμό και τις κρίσεις του. Είναι κείμενα ριζωμένα στη θεωρία του Μαρξ για τις οικονομικές κρίσεις ως εγγενούς στοιχείου του καπιταλιστικού συστήματος. Ταυτόχρονα, είναι κείμενα που λογοδοτούν στις ανάγκες της συγκυρίας: την απάντηση στα ιδεολογήματα των αστών για το παντοδύναμο του συστήματός τους, την πολεμική με τις πολιτικές δυνάμεις -κύρια τη σοσιαλδημοκρατία- που προσαρμόστηκαν στον καπιταλιστικό "θρίαμβο", τη συζήτηση μέσα στο κίνημα και την Αριστερά για την εναλλακτική λύση του δικού μας στρατοπέδου.

Στην πρώτη ενότητα, προτάσσονται πέντε κείμενα που αναλύονται και ερμηνεύουν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης από το 2007 μέχρι και σήμερα. Στη δεύτερη ενότητα, ακολουθεί μια σειρά άρθρων που αναζητούν τις ρίζες της οικονομικής κρίσης στην μακρόσυρτη κρίση κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η Τρίτη ενότητα πραγματεύεται την ιδιαίτερη πορεία του ελληνικού καπιταλισμού, "από τις εξορμήσεις στη χρεοκοπία". Τέλος, στην τέταρτη ενότητα, το βιβλίο ολοκληρώνεται με τέσσερα κείμενα για τη στρατηγική της Αριστεράς απέναντι στην κρίση.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μπάμπης ΚουρουνδήςΓια την κρίση του καπιταλισμούΠεριοδικό "Ένεκεν"17Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2010