Βιβλίο
Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (1939-1945): Η ατομική βόμβα, 6/9 Αυγούστου 1945
Τα κυριότερα γεγονότα της μεγαλύτερης αναμέτρησης στη ιστορία: Η πυρηνική ισχύς γονατίζει την Ιαπωνία

Συλλογικό έργο
Gabriel Cardona
Rodrigo Diaz Vitoria
Rodrigo Díaz
Gonzalo Naya
José Miguel Sales
José Ramón Soler
Gregorio Torres
Juan Vázquez
Μετάφραση: Νίκος Κοκκάλας
Εικονογράφηση: Julio L. Caeiro
Εικονογράφηση: Juan Carlos Ciordia
Ευθύνη Σειράς: Βασίλης Μηνακάκης
Αθήνα
Η Καθημερινή
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 144
Σχήμα: 25χ18
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-475-133-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Α/Α Τόμου: 30
Αριθμός Τόμων: 30
Σημειώσεις: Σύμβουλοι στρατιωτικών θεμάτων: Σταύρος Γ. Τσογκανής, Δημήτριος Β. Σταυρόπουλος.Copyright: Planeta Marketing Institucional, 2009. Συντονισμός ελληνικής έκδοσης: Explorer. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 26.5.2010.
Περιέχει: DVD "Χιροσίμα και Ναγκασάκι": Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (1939-1945): Οι κυριότερες εικόνες"
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 26-05-2010)
Περίληψη:

Στο Λος Άλαμος, στο Νέο Μεξικό, στις 10 και 11 Μαΐου 1945 κλήθηκε να συνεδριάσει η επιτροπή που θα καθόριζε πιθανούς στόχους για ρίψη της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία. Τα βασικά κριτήρια που τέθηκαν ήταν η διάμετρος του στόχου να υπερβαίνει τα 3 μίλια και η έκρηξη να προξενήσει σημαντικές καταστροφές. Έτσι, απορρίφθηκαν οι μικροί στρατιωτικοί στόχοι, δεδομένου ότι ο βομβαρδισμός όφειλε να έχει κρίσιμες ψυχολογικές επιπτώσεις στον πληθυσμό και να είναι αρκετά εντυπωσιακές προκειμένου να προκαλέσει δέος στη διεθνή κοινότητα.

Απορρίφθηκαν, επίσης, τα αυτοκρατορικά ανάκτορα του Τόκιο (αποτελούσαν μεν στόχο με μεγάλη συμβολική αξία, αλλά δεν είχαν καμιά στρατηγική σημασία). Ο Οπενχάιμερ, ο οποίος προήδρευε στη σύσκεψη, πρότεινε το Κιότο, τη Χιροσίμα και τη Γιοκοχάμα, καθώς και το ναυπηγείο της Κοκούρα. Το Κιότο, παρότι εμφανιζόταν πρώτο στη λίστα, σώθηκε χάρη στις πιέσεις του υπουργού Πολέμου, Χένρι Στίμσον, ο οποίος είχε περάσει εκεί το μήνα του μέλιτος και θαύμαζε την πόλη, αλλά και του καθηγητή Ράισαουερ, μελετητή των ιαπωνικών θεμάτων, ο οποίος θεωρούσε το Κιότο παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και κίνησε γη και ουρανό για να το προστατεύσει. Τελικά, επιλέχθηκαν η Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, η Κοκούρα και η Νιγκάτα.