Βιβλίο
Μουσείο Καλών Τεχνών: Βοστώνη

Τζένη Μπαριάμη
Επιμελητής: Πάνος Βαλαβάνης
Επιμελητής: Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης
Υπεύθυνος Σειράς: Βασίλης Μηνακάκης
Αθήνα
Η Καθημερινή
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 96
Σχήμα: 20χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-475-137-2
Βιβλιοθήκη Τέχνης· Η Ελληνική Τέχνη στα Μουσεία του Κόσμου 6
Σημειώσεις: Παραγωγή: Explorer. Σύνταξη πολιτιστικού οδηγού της Ρώμης: Κωνσταντίνα Τσιάγκα. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής" στις 21.2.2010. Χορηγός: Marfin Egnatia Bank.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης φιλοξενεί μια από τις πλουσιότερες και πιο ενδιαφέρουσες συλλογές ελληνικών αρχαιοτήτων παγκοσμίως. Η συλλογή φιλοξενείται στην πτέρυγα George & Margo Behrakis, που εκτείνεται σε δύο ορόφους και περιλαμβάνει εκθέματα από τις απαρχές της αρχαίας ελληνικής τέχνης έως τη δύση της. Λίγο πριν από την εμφάνιση των Ρωμαίων στον ελλαδικό χώρο.

Τα ευρήματα καλύπτουν όλη την περίοδο της Προϊστορίας (κυκλαδικά, μινωικά, μυκηναϊκά) και των Ιστορικών χρόνων (γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική τέχνη). Ανάμεσα στα κορυφαία εκθέματα συγκαταλέγονται το χρυσό σκουλαρίκι που αναπαριστά μια "Νίκη να οδηγεί άρμα", ο "Θρόνος της Βοστώνης", η "Χρυσή φιάλη σπονδών", η "Αφροδίτη Bartlett", το "Χρυσό στεφάνι", η "Ανάγλυφη στήλη με το ψήφισμα προξενίας", το "Ανάγλυφο τριποδικό αγγείο με παράσταση αθλητών", η έξοχη "Κεφαλή θεάς ή βασίλισσας" και η σπανιότατη "Θεά των όφεων", η αυθεντικότητα της οποίας δυστυχώς αμφισβητείται.