Βιβλίο
CIA: Η ιστορία των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών

Mario Del Pero
Μετάφραση: Ντίνα Σιδέρη
Επιμέλεια: Θανάσης Α. Βασιλείου
Αθήνα
Κέδρος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 166
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-04-3809-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: La C.I.A.
20ός Αιώνας
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.22€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-07-2011)
Περίληψη:

Η ίδρυση της Central Intelligence Agency (CIA) το 1946 αποτέλεσε μια μεγάλη καμπή για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Νομιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία με την ψήφο του Κογκρέσου και η δημιουργία της εντάχθηκε στο γενικότερο πλαίσιο μεταρρύθμισης των μηχανισμών ασφαλείας της χώρας, αλλά υπαγορεύθηκε και από τη διαφαινόμενη όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, που σύντομα θα οδηγούσε στον Ψυχρό πόλεμο.

Ο Mario Del Pero, καθηγητής της Αμερικανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, καταγράφει στην κατατοπιστική αυτή μελέτη την πολυτάραχη πορεία της CIA από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της έως σήμερα. Περιγράφει τις συγκαλυμμένες επιχειρήσεις (covert operations) που προωθήθηκαν στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική τη "χρυσή εποχή" της οργάνωσης, υπό τη διοίκηση του Άλεν Ντάλες, κατά τη δεκαετία του '50, και τις κατασκοπευτικές πρακτικές για την αξιολόγηση της οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης της Σοβιετικής Ένωσης. Αναφέρεται στην ανταγωνιστική σχέση της CIA με τις οργανώσεις των στρατιωτικών υπηρεσιών, στις δυσκολίες και στις συγκρούσεις που σημάδεψαν τη δραστηριότητά της, αλλά και στις μεγάλες αποτυχίες της, όπως η κατάρριψη του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 από τους Σοβιετικούς και η κακή έκβαση της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων.

Σημειώνει τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε από τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη για τις ανορθόδοξες πρακτικές της, τη μείωση του κύρους της και τα σκάνδαλα που όξυναν τις σχέσεις της με την Προεδρία και το Κογκρέσο τις δεκαετίες του '80 και του '90 και κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου της.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Νικόλαος Γ. ΝικολούδηςCIA: Η ιστορία των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιώνhttp://www.historical-quest.com14/8/2011
Ντόρα ΜακρήΗ αληθινή δράση της CIA πέρα από τον μύθο"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"17/10/2010
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςCIA: Η ιστορία των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών"Το Ποντίκι"29/7/2010
Βαγγέλης ΜπέκαςΑστυνομικά βιβλία από τα ράφια των βιβλιοπωλείων"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"61324/7/2010
Σάββας ΣερέτηςΔολοπλοκίας το ανάγνωσμα"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"17/7/2010
Μαρία ΔρουκοπούλουΜια σκιά κι ένα βιβλίο"Lifo"2108/7/2010