Βιβλίο
Η έννοια του προσώπου στον Σουφισμό

Ρέυνολντ Α. Νίκολσον
Μετάφραση: Νίκος Κουφάκης
Επιμέλεια: Ντίνα Σαμοθράκη
Αθήνα
Αρμός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 208
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-527-588-4
Μούσες 39
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Γρηγόριος Δ. Ζιάκας.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.20€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-04-2011)
Περίληψη:

Μεγάλος σκαπανέας της αραβικής και περσικής ποίησης και φιλολογίας και του ισλαμικού μυστικισμού ο εν λόγω συγγραφέας υπήρξε καθηγητής της περσικής και αραβικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και έγραψε πολλά έργα για τον ισλαμικό μυστικισμό, την περσική ποίηση και την αραβική φιλολογία.

Τα κύρια θέματα που πραγματεύεται στρέφονται γύρω από τα εξής ερωτήματα. Είναι προσωπικός ή απρόσωπος ο Θεός; Πως τον δέχονται οι χριστιανοί και πως οι μουσουλμάνοι; Τι σχέση έχει το ανθρώπινο πρόσωπο του Θεού; Ποιο νόημα και ποια σημεία έχει για το πρόσωπο του ανθρώπου η μυστική ένωση με τον Θεό; Κατά τον μυστικισμό η έσχατη αλήθεια του παντός βρίσκεται μέσα στην καρδιά του ανθρώπου και με την βαθιά, γνήσια και έντονη αγάπη, ο μύστης έρχεται σε άμεση κοινωνία με τον Θεό, απαρνείται το συμβατικό πρόσωπο και ανακαλύπτει το κρυμμένο μέσα του μοναδικό και αληθινό πρόσωπο της θείας πραγματικότητας. Τι γίνεται τελικά με το ανθρώπινο πρόσωπο; Φτάνει στην τελείωση ή ταυτίζεται με την ουσία του Θεού και χάνεται στην απέραντη θάλασσα του παντός;

Στο παρόν έργο, ο Νίκολσον, αναλύει τις ιδέες αυτές των μεγάλων εκπροσώπων του ισλαμικού μυστικισμού σχετικά με την έννοια και τη σημασία του ανθρωπίνου και θείου προσώπου και περιγράφει τον πόθο του μύστη για την ένωση με τον Θεό.

Πρωταρχικός του σκοπός είναι να δείξει ότι ο Σουφισμός δεν είναι υποχρεωτικά πανθεϊστικός, αλλά συχνά φέρει τα ίχνη μιας αυθεντικής προσωπικής θρησκείας, εμπνευσμένης από έναν προσωπικό Θεό.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: