Βιβλίο
Γιατί έφαγα τον πατέρα μου

Roy Lewis
Μετάφραση: Έλση Τσούτη
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 2
2023
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2010
σ. 192
Σχήμα: 21χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-908-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Evolution Man or How I Ate my Father
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-06-2010)
Περίληψη:

"Στα χέρια σας κρατάτε ένα από τα διασκεδαστικότερα βιβλία των τελευταίων 500.000 χρόνων".
(Terry Pratchett)

"Ελάχιστοι θα αμφισβητήσουν το ότι στις γνώσεις μας για την προϊστορία συνέτεινε καθοριστικά ο Έρνεστ ό πιθηκάνθρωπος, με τις διηγήσεις του για την εποχή όπου έζησε ό πατέρας του, ό πρόγονος που έδωσε στην εξέλιξη την ξαφνική της ώθηση. Εξέλιξη που έκτοτε δεν ανέκτησε την ισορροπία της...
Ή πλέον οξυδερκής και διασκεδαστική προϊστορική φαντασίωση που γράφτηκε ποτέ. Ή Πλειστόκαινη δεν είναι πια ίδια από τη στιγμή που ο Roy Lewis κάρφωσε στο λαρύγγι της το αιχμηρό του χιούμορ".
(Brian Aldiss)

"Πώς θα ήταν αν, πίσω στους προϊστορικούς χρόνους, είχατε έναν πατέρα απασχολημένο να ανακαλύπτει τα πάντα κατ' ουσίαν μόνος του και επομένως να κάνει άνω-κάτω το οικογενειακό του περιβάλλον κάθε δυο βδομάδες; Μα, αν το καλοσκεφτείτε (και ό Roy Lewis το έκανε), σαν τον 20ό αιώνα. Μόνο, δόξα τω Θεώ, πολύ πιο διασκεδαστικά..."
(Jean Brunner)

"'Αναμειγνύει την πρωταρχική δύναμη και παραξενιά των παραβολών του Κάφκα και του Καλβίνο με ένα δυνατό καρύκευμα από χιούμορ των Monty Python".
(The City Paper, Βαλτιμόρη)

Προσεγγίστε τον Homo sapiens! Αυτό το βιβλίο θα σας καταδιασκεδάσει. Γνωρίστε μια προϊστορική οικογένεια: Τον Έντουαρντ, τον πατέρα, τον ιδιοφυή εφευρέτη που θα αλλάξει την όψη του κόσμου, φέρνοντας τη φωτιά. Τον Βάνυα, τον αντιδραστικό θείο, πολέμιο της προόδου. Τον αφηγητή Ερνεστ, λιγάκι αφελή. Την Έλζυ, την Γκριζέλντα και τις άλλες γοητευτικές δεσποσύνες.
Οι απολαυστικοί αυτοί χαρακτήρες γύρω από μια φωτιά, δημιουργούν τον κόσμο, γευόμενοι το μεδούλι από τα κόκαλα. Δείτε τους να ανακαλύπτουν τον έρωτα, να δοκιμάζονται στο ψάρεμα, να παλεύουν με την εξέλιξη.
Καταστάσεις κωμικοτραγικές, πρόσωπα ιλαρά ενός κόσμου όπου ό "άνθρωπος", παρ' όλα αυτά, είναι ήδη άνθρωπος: καβγατζής, ζηλόφθονος, αγνώμων, εφευρετικός και συνάμα οπισθοδρομικός. "Ένας καθρέφτης πού καλό είναι να τον συμβουλευόμαστε συχνά -και για να γελάμε άλλα και για να σκεφτόμαστε.
Οι εφευρέσεις και οι συμφορές του Έντουαρντ, του επινοητικού ανθρωποειδούς, με τον οποίο διαφωνεί ο αδελφός του Βάνυα -οικολόγος της προϊστορικής εποχής- προσδίδουν σ' αυτό το βιβλίο τη γεύση και την Ιλαρότητα πού του χάρισαν άμεση επιτυχία από την πρώτη κιόλας έκδοση.
Ό διάσημος ανθρωπολόγος Theodore Monod ήταν εκείνος πού ανακάλυψε το αποστομωτικό αυτό μυθιστόρημα, και πρότεινε στον Vercors να το μεταφράσει στα γαλλικά. Ό Vercors, όταν το τελείωσε, ομολόγησε πώς είχε να γελάσει τόσο πολύ και τόσο αυθόρμητα από τον καιρό του Μπάστερ Κήτον.
Οπωσδήποτε είναι ένας ανατρεπτικός τρόπος -κάτι πού δεν συνηθίζεται- για προβληματισμό σχετικά με την καταγωγή του ανθρώπου, την εξέλιξή του, το κοινωνικό καθεστώς, τις συγκρούσεις των γενεών...

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελένη ΣβορώνουΓιατί έφαγα τον πατέρα μουwww.oanagnostis.gr29/5/2013
Φαγητό που γράφειΠεριοδικό "Αθηνόραμα"6/1/2011
Νίκος Κουρμουλής«Ίτε παίδες ανθρώπων»"Η Αυγή"19/10/2010
Βαγγέλης ΜπέκαςΓιατί έφαγα τον πατέρα μου"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"6249/10/2010
Σοφία ΝικολαΐδουΜε ήρωες τα ανθρωποειδή"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"4/9/2010
Τιτίκα ΔημητρούλιαΗ περιέργεια σκότωσε τον πιθηκάνθρωπο"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"18/7/2010
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης2 φόνοι με τη διαφορά 500 χιλιάδων χρόνων"Athens Voice"3098/7/2010
Σοφία ΝικολαΐδουΚρίση θεσμών και ανθρώπων"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"26/6/2010