Βιβλίο
Φιλμογραφία της Θεσσαλονίκης

Σάκης Σερέφας
Επιμελητής: Γιώργος Κορδομενίδης
Μεταφραστής: Δημήτρης Ντούτης
Μεταφραστής: Γιάννης Πεπονής
Θεσσαλονίκη
Εντευκτήριο
Αριθμός Έκδοσης: 1
1992
σ. 69
Σχήμα: 27χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-85126-3-4
Σημειώσεις: Χορηγός: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μετάφραση σύνοψης προς τα αγγλικά: Δημήτρης Ντούτης. Επιμέλεια μετάφρασης: Γιάννης Πεπονής.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 5.35€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 07-07-2010)
Περίληψη:

"Η Θεσσαλονίκη ίσως είναι η μοναδική μεγαλούπολη, στα χρονικά του παγκόσμιου κινηματογράφου, της οποίας δεν έχει φιλμαριστεί μέχρι σήμερα καμιά γειτονιά, παρά μονάχα φάσεις του ευπαρουσίαστου και φρόνιμου κέντρου της. [...]"

Σημείωμα για τη σύνταξη της Φιλμογραφίας:

Η κατάταξη των ταινιών σε επινοημένες θεματικές κατηγορίες βασίζεται σε κριτήρια του συγγραφέα του παρόντος και όχι σε κάποια καθιερωμένη κινηματογραφική τυπολογία. Αντί γι' αυτήν την κατάταξη, θα μπορούσε να έχει προτιμηθεί η παράθεση των ταινιών με τη χρονολογική τους σειρά. Δεν προτιμήθηκε.
Η κατηγορία "Τοπιογραφία της ψυχής και του άστεως" περιλαμβάνει ταινίες στις οποίες η Θεσσαλονίκη φιλμάρεται ως χώρος υποδοχής παθών και ψυχικών παθημάτων.
Η κατηγορία "Περιπλάνησης" περιλαμβάνει ταινίες στις οποίες η Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ως ο ενδιάμεσος σταθμός ή το τέρμα μιας περιπλάνησης.
Η κατηγορία "Της ενδοχώρας" περιλαμβάνει ταινίες στις οποίες η αίσθηση της πόλης της Θεσσαλονίκης υποβάλλεται μέσα από το φιλμάρισμα της ενδοχώρας που την περιβάλλει.
Η κατηγορία "Εικονικές" περιλαμβάνει ταινίες στις οποίες μια ξένη πόλη ή κάποιο στούντιο παριστάνουν τη Θεσσαλονίκη.
Η κατηγορία "Ενός πλάνου" περιλαμβάνει ταινίες στις οποίες η Θεσσαλονίκη εμφανίζεται άπαξ, σ' ένα μονάχα πλάνο τους ή σε μία μικρή ενότητα πλάνων.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τις ενότητες:
- Φιλμογραφία
- Σχόλια
- Σκηνές (φωτογραφίες) από τα έργα
- Τρεις σκηνοθέτες μιλούν για τις ταινίες τους: συνομιλίες με τους σκηνοθέτες Γκρεγκ Τάλλας, Γιάννη Δαλιανίδη και Τάκη Παπαγιαννίδη, στην Αθήνα στις 14.3.92, 21.6.92 και 22.6.92.
- "Προσευχή"
- Σύνοψη του βιβλίου στα αγγλικά/English summary