Βιβλίο
Ελληνική Ιστορία: κλασικοί χρόνοι

Συλλογικό έργο
Άννα Τσαγκόγιωργα - Οικονομίδη
Άννα Ραμού - Χαψιάδη
Χριστίνα Πρωτόπαπα - Βάβαλη
Μιλτιάδης Χατζόπουλος
Επιμέλεια: Μαρία Κούρση
Επιμέλεια: Χριστιάνα Γ. Χριστοπούλου
Ευθύνη Σειράς: Μιχαήλ Σακελλαρίου
Ευθύνη Σειράς: Χρύσα Μαλτέζου
Ευθύνη Σειράς: Αλέξανδρος Ι. Δεσποτόπουλος
Αθήνα
Η Καθημερινή
2010
σ. 108
Σχήμα: 21χ18
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-475-149-5
Α/Α Τόμου: 2
Αριθμός Τόμων: 2
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Εκδοτική Αθηνών", 1992· 2007. Παραγωγή: Explorer. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής" στις 27.6.2010. Χορηγός: Postbank.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Ένα πλήρες εγχειρίδιο της ελληνικής ιστορίας, από την προϊστορική εποχή έως τις μέρες μας, προσφέρει στο αναγνωστικό της κοινό η "Καθημερινή", από την Κυριακή, 20 Ιουνίου. Πρόκειται για την "Ελληνική Ιστορία" της Εκδοτικής Αθηνών, στην οποία παρουσιάζεται με τρόπο συνοπτικό και κατανοητό η πολυτάραχη πορεία του τόπου μας και των ανθρώπων του, από τη γεωλογική διαμόρφωση του ελλαδικού χώρου και την εμφάνιση του ανθρώπου, έως την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τις αρχές του 21ου αιώνα. Παράλληλα, η σειρά περιλαμβάνει και εξαιρετικού ενδιαφέροντος κεφάλαια για τον Ελληνισμό της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την ομογένεια σε όλον τον κόσμο. Ο καθένας από τους οκτώ τόμους της εξετάζει συγκεκριμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και θα κυκλοφορεί κάθε Κυριακή δωρεάν μαζί με την "Καθημερινή", από τις 20 Ιουνίου έως τις 8 Αυγούστου.

Το έργο είναι γραμμένο από έγκυρους και εξειδικευμένους επιστήμονες (ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλολόγους, αλλά και παλαιοντολόγους, νομικούς, δημοσιολόγους και οικονομολόγους), έτσι ώστε το κάθε ζήτημα και η κάθε ιστορική περίοδος να προσεγγίζονται σφαιρικά και ολοκληρωμένα και να αναδεικνύονται οι γνωστές και οι άγνωστες πτυχές τους.

Η επιστημονική επιμέλεια του έργου ανήκει σε τρεις πολύ σημαντικές μορφές στο χώρο της ελληνικής ιστορίας (Μ. Σακελλαρίου, Χρ. Μαλτέζου, Αλ. Δεσποτόπουλο). Τα κείμενα είναι γραμμένα με απλό, αλλά περιεκτικό και επιστημονικό τρόπο και συνοδεύονται από κατατοπιστικό φωτογραφικό υλικό και χάρτες. Τέλος, κάθε τόμος περιλαμβάνει ενδεικτική επιστημονική βιβλιογραφία.

Φυσικά, παρά τον πλούτο των πληροφοριών που περιέχουν οι συνολικά 800 και πλέον σελίδες της "Ελληνικής Ιστορίας", δεν εξαντλούν το θέμα. Άλλωστε, η μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γης και όσων την πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους, θα απαιτούσε αναρίθμητους τόμους για να καταγραφεί. Ωστόσο, η έκδοση που προσφέρει η "Κ" αποτελεί πολύτιμη πηγή αναφοράς για όλες τις ιστορικές περιόδους έως και την αυγή του 20ού αιώνα, αλλά και σημείο εκκίνησης για περαιτέρω μελέτη, από όσους ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα ιστορικά θέματα, από την αρχαία μυθολογία, μέχρι και το κυπριακό ζήτημα.

Η προσφορά της "Καθημερινής" εντάσσεται στη πολυετή και συνεπή προσπάθεια της εφημερίδας για την προώθηση και ανάδειξη της ιστορικής έρευνας, τόσο μέσω των εκδόσεών της, όσο και μέσω των αφιερωμάτων της σε θέματα ιστορίας, στο φύλλο της Κυριακής. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού δικαιώνει και επιβραβεύει αυτήν την προσπάθεια.

Τόμος B': Κλασικοί Χρόνοι
Από τους πολιτισμούς των Κυκλάδων, της Μινωικής Κρήτης και των Μυκηνών, όπου τέθηκαν οι βάσεις για το "ελληνικό θαύμα" και εξετάζονται στον πρώτο τόμο, η Ελληνική Ιστορία της Εκδοτικής Αθηνών περνάει στα μεγάλα επιτεύγματα της Αθήνας, της Σπάρτης, της Κορίνθου και της Θήβας, κατά την κλασική αρχαιότητα. Πρόκειται αναμφισβήτητα για τις λαμπρότερες στιγμές του δυτικού πολιτισμού, στη διάρκεια των οποίων γεννώνται η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η φιλοσοφία και η επιστήμη. Μέσα από τις σελίδες του δεύτερου τόμου, ο αναγνώστης περιηγείται επί της ουσίας στην περίοδο της γέννησης της ίδιας της έννοιας της "Δύσης" και της "Ευρώπης", όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Άννα Τσαγκόγιωργα - Οικονομίδη, "Η σύγκρουση με το περσικό επεκτατισμό"
- Άννα Ραμού - Χαψιάδη, "Ο 'Χρυσούς Αιών' (479-431 π.Χ.)"
- Άννα Ραμού - Χαψιάδη"Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος (431-404 π.Χ.)"
- Χριστίνα Πρωτόπαπα - Βάβαλη, "Τα κράτη του κυρίως ελλαδικού χώρου κατά το α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. (404-355 π.Χ.)"
- Χριστίνα Πρωτόπαπα - Βάβαλη, "Ο ευρύτερος ελληνικός κόσμος κατά την Κλασική Περίοδο"
- Μιλτιάδης Χατζόπουολος, "Η άνοδος της μακεδονικής δύναμης"
- Άννα Τσαγκόγιωργα - Οικονομίδη, "Πολιτεία, κοινωνία και οικονομία της Κλασικής Περιόδου"

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελληνική Ιστορία"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"13/6/2010