Βιβλίο
Τα μυστικά του σκοπελίτικου καρναβαλιού

Ιζαμπέλ Ντέμψη
Μετάφραση: Βασίλης Τομανάς
Φωτογράφος: Βαγγέλης Μπελτζενίτης
Σκόπελος
Δήμος Σκοπέλου
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 164
Σχήμα: 22χ25
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-98957-0-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Breath of Madness on the Isle of Skopelos: An Ancient Rite Endures
Σημειώσεις: Επιμέλεια έκδοσης: "Γραμμή", Θεσσαλονίκη. Πρόλογος: Χρήστος Βασιλούδης, δήμαρχος Σκοπέλου. Περιέχονται και 60 ασπρόμαυρες παλιές φωτογραφίες από οικογενειακά αρχεία.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.24€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-07-2010)
Περίληψη:

Τα συναρπαστικά καρναβαλικά έθιμα της Σκοπέλου είναι από τα αρχαιότερα, αλλά δεν είναι γνωστά έξω από το νησί. Ποια είναι η προέλευση αυτών των παράξενων τελετών και τι σημαίνουν για τους χωριανούς που συμμετέχουν σε αυτές;

Η Ιζαμπέλ Ντέμψη συλλαμβάνει ζωηρά το χρώμα και τη ζωντάνια του Καρναβαλιού στη Σκόπελο και παράλληλα φανερώνει την αρχαία προέλευση και το συμβολικό νόημα αυτού του ανοιξιάτικο υ τελετουργικού. Ενώ τεκμηριώνει τη σημερινή παράδοση, έχει κοπιαστικά ερευνήσει το ιστορικό παρελθόν της για να αποκαλύψει, για πρώτη φορά, τα μυστικά αυτού του συναρπαστικού λαϊκού εθίμου. Συναρπαστικό βιβλίο, που φωτίζει και διατηρεί μια σημαντική όψη της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας.

Τα δέκα κεφάλαια του βιβλίου μελετούν ενδελεχώς την Τράτα (την πομπή του πλοίου στη Σκόπελο), την συνδέουν με τα Μεγάλα Διονύσια της αρχαιότητας (επισημαίνοντας τις ομοιότητες και τις αλλαγές που επήλθαν με τ�� πέρασμα του χρόνου), γενικεύει και αναφέρεται στις αρχαίες διονυσιακές τελετές και στα έθιμα του ελληνικού αγροτικού Καρναβαλιού γενικά, στον ερχομό της Άνοιξης, και, πιο συγκεκριμένα, στις σκοπελίτικες "Καλές" που συνδέονται με τα Ανθεστήρια της αρχαιότητας. Περιλαμβάνει πολλά τραγούδια που λέγονται στο σκοπελίτικο Καρναβάλι, άλλα αποκλειστικά σκοπελίτικα και άλλα που τραγουδιούνται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το βιβλίο κλείνει με σκέψεις για το μέλλον αυτών των εθίμων, τις προσδοκίες των νεότερων που τα συντηρούν σήμερα, την ελπίδα ότι τόσο παλιές παραδόσεις είναι αδύνατον να σβήσουν μέσα στα λίγα χρόνια της ξέφρενης τεχνολογικής ανάπτυξης και της κοινωνίας που παγκοσμιοποιείται ισοπεδώνοντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες (ιστορία, παράδοση, γλώσσα...).