Βιβλίο
Ο παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ. H αόρατη συλλογή

Stefan Zweig
Μετάφραση: Μαρία Τοπάλη
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 168
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-914-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Buchmendel. Die unsichtbare Sammlung
Σημειώσεις: Επίμετρο: Παναγιώτης Κ. Τσούκας, Τώνια Χ. Παπαϊωάννου, "Μια συλλογή σε διασπορά"· Στέφαν Τσβάιχ, "Η εποχή του πληθωρισμού στη Γερμανία"· εργοβιογραφία Στέφαν Τσβάιχ.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.32€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-07-2010)
Περίληψη:

Δύο εκπληκτικές νουβέλες του Στέφαν Τσβάιχ με κεντρικό άξονα τη βιβλιοφιλία, τη συλλογή και τη μνήμη, κατά την εποχή του πολέμου στη Βιέννη και του υπερπληθωρισμού στη Γερμανία του 1920.

"Τότε μόνο κατάλαβα τι θαύμα του μνημονικού είχα συναντήσει στο πρόσωπο του Γιάκομπ Μέντελ, μιαν αληθινή εγκυκλοπαίδεια, έναν δίποδο κατάλογο βιβλιοθήκης. Απόμεινα ν' αντικρίζω ενεός το βιβλιογραφικό αυτό φαινόμενο, το τυλιγμένο στο άσημο, και μάλιστα κάπως ρυπαρό κουκούλι ενός μικροκαμωμένου παλαιοβιβλιοπώλη από τη Γαλικία, που έχοντάς μου αραδιάσει περί τα ογδόντα ονόματα, αδιάφορα δήθεν αλλά με εσωτερική ικανοποίηση για τα προσόντα του, πήρε να καθαρίζει τα γυαλιά του. [...]"

(από τον "Παλαιοβιβλιοπώλη Μέντελ")

Ο Μέντελ, ένας Εβραίος από τη Γαλικία, είναι ένας πωλητής παλαιών βιβλίων που χρησιμοποιεί για γραφείο του το βιεννέζικο καφενείο Γκλούκ για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Είναι ένας "αόρατος κατάλογος", ένας "τιτάνας του μνημονικού», με απαράμιλλες γνώσεις για τις τιμές, τις εκδόσεις και την κίνηση των βιβλίων. Όμως αυτό το έμβλημα της βιβλιοφιλίας έκανε ένα τρομερό λάθος προς τις αρχές της χώρας του. Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έγραψε σε έναν Γάλλο -εχθρό- βιβλιοπώλη, ζητώντας να μάθει για συνδρομές σε περιοδικά, πράγμα που τον οδήγησε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο "Παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ", που πρωτοεκδόθηκε το 1929, είναι μια ιστορία σχετικά με τη βιβλιοφιλία και τους μορφωμένους ανθρώπους και για το πως η τέχνη και η κουλτούρα τους αχρηστεύονται όταν έρχονται αντιμέτωπες με την άγρια πραγματικότητα του εικοστού αιώνα.

"Η αόρατη συλλογή", που πρωτοεκδόθηκε το 1927, αφηγείται μια ιστορία με έναν έμπορο σπάνιων βιβλίων και χαρακτικών στη Γερμανία, κατά την περίοδο του υπερπληθωρισμού της δεκαετίας του 1920, όταν οι τιμές των αγαθών αυξάνονταν καθημερινά και τα χαρτονομίσματα ουσιαστικά δεν άξιζαν ούτε καν το χαρτί στο οποίο τυπώνονταν. Ο αντικέρ αποφασίζει να αναζητήσει κάποιους παλιούς πελάτες του, για να δει αν σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς είναι διατεθειμένοι να του πουλήσουν ό,τι είχαν αγοράσει παλιότερα από αυτόν. Αυτό που ανακαλύπτει με έναν ηλικιωμένο τυφλό άνδρα, τον αφήνει κατάπληκτο και προσφέρει στον Τσβάιχ την ευκαιρία να δημιουργήσει μια εξαίσια αφήγηση που αντανακλά το απόφθεγμα του Γκαίτε ότι "οι συλλέκτες είναι άνθρωποι ευτυχισμένοι". Η νουβέλα μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, το 1953, από τον σκηνοθέτη Hanns Farenburg.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιάννης ΑλμπάνηςΙστορίες ελπίδας σε καιρούς απελπισίας"Η Εποχή"3/4/2022
Ελένη ΓκίκαΟ κόσμος του χθες"Fractal"Μάρτιος 2015
Κατερίνα ΜαλακατέΟ παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ"Διαβάζοντας"8/9/2014
Δημήτρης ΚόκκινοςΟ παλαιοβιβλιοπώλης ΜέντελΠεριοδικό "Νησίδες"5Χειμώνας 2010-11
Αμάντα ΜιχαλοπούλουΘέρκας και Τσβάιχ"Το Βήμα"/ "Βιβλία"3/7/2011
Γιώργος-Ίκαρος ΜπαμπασάκηςΔύο γοητευτικά αναγνώσματα για το Σαββατοκύριακο"Bookspotting"22/12/2010
Δημήτρης Ν. ΜαρωνίτηςΦράση και μετάφραση"Το Βήμα"24/10/2010
Δημήτρης Ν. ΜαρωνίτηςΗ τιμή της γλώσσας"Το Βήμα"17/10/2010
Όλγα ΣελλάΗ ισχύς του Στέφαν Τσβάιχ η αγάπη του κοινού"The Athens Review of Books"10Σεπτέμβριος 2010
Τάκης ΘεοδωρόπουλοςΑπορροφήθηκε από τη μονομανία του"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"21/8/2010
Κώστας Θ. ΚαλφόπουλοςΣυλλεκτική μανία"Η Καθημερινή"7/8/2010
Νίκος Α. ΜπακουνάκηςΣτέφαν Τσβάιχ"Το Βήμα"/ "Βιβλία"1/8/2010
Ειρήνη ΜπέλλαΟ παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ"Βραδυνή"31/7/2010
Γιώργος ΚορδομενίδηςΒιβλία στο κομοδίνοΠεριοδικό "Εντευκτήριο"90Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2010