Βιβλίο
Στοχασμοί

Emil Cioran
Μετάφραση: Κωστής Παπαγιώργης
Μετάφραση: Κυβέλη Μαλαμάτη
Αθήνα
Εξάντας
Αριθμός Έκδοσης: 2
2010
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1988
σ. 367
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-256-689-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Précis de décomposition
Νήματα
Σημειώσεις: Περιέχει τα έργα: "Εγκόλπιο ανασκολοπισμού", "Εξομολογήσεις και αναθεματισμοί".
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.19€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-07-2010)
Περίληψη:

Ο περίφημος για τον πεσιμισμό του (που κάποιες φορές φτάνει στα όρια του μηδενισμού) Ρουμάνος φιλόσοφος άφησε πίσω του πλήθος συγγραμμάτων, δύο από τα οποία συνθέτουν τον παρόντα τόμο.

Το "Εγκόλπιο ανασκολοπισμού" κυκλοφόρησε το 1949 και παρουσιάζει ήδη αποκρυσταλλωμένες τις απόψεις του Τσοράν σχετικά με τα βασικά θέματα ενασχόλησης της φιλοσοφίας: "Δώστε έναν συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή- στη στιγμή χάνει το θέλγητρό της. Η ανακρίβεια των στόχων της την καθιστά ανώτερη από το θάνατο - ένας κόκκος ακρίβειας θα την υποβίβαζε στην κοινοτοπία των τάφων. Γιατί μια θετική επιστήμη τον νοήματος της ζωής θα ερήμωνε τη γη αυθημερόν..."

Οι "Εξομολογήσεις και αναθεματισμοί", μια "αλληλουχία αμφιταλαντεύσεων όπου θα βρει κανείς ερωτήσεις, αλλά καμία απάντηση", κυκλοφόρησαν το 1987: "Σε κάθε βιβλίο όπου βασιλεύει το Απόσπασμα, οι αλήθειες και οι μωρίες συνυπάρχουν από τη μια άκρη στην άλλη. Πώς να τις ξεχωρίσεις, πώς να ξέρεις τι είναι πεποίθηση και τι είναι λόξα; Τούτη η φράση, καρπός μιας στιγμής, προηγείται ή έπεται κάποιας άλλης που μας συντρόφεψε μια ολόκληρη ζωή και έγινε έμμονη ιδέα".

Κριτικές - Παρουσιάσεις: