Βιβλίο
Ελληνική Ιστορία: Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση

Συλλογικό έργο
Κρίτων Χρυσοχοΐδης
Αλίκη Σολωμού - Προκοπίου
Κώστας Τσικνάκης
Αγγελική Πανοπούλου
Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος
Ελένη Κούκκου
Επιμέλεια: Μαρία Κούρση
Επιμέλεια: Χριστιάνα Γ. Χριστοπούλου
Ευθύνη Σειράς: Μιχαήλ Σακελλαρίου
Ευθύνη Σειράς: Χρύσα Μαλτέζου
Ευθύνη Σειράς: Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος
Αθήνα
Η Καθημερινή
2010
σ. 144
Σχήμα: 21χ18
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-475-152-5
Α/Α Τόμου: 5
Αριθμός Τόμων: 5
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Εκδοτική Αθηνών", 1992· 2007. Παραγωγή: Explorer. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής" στις 18.7.2010. Χορηγός: Postbank.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Ένα πλήρες εγχειρίδιο της ελληνικής ιστορίας, από την προϊστορική εποχή έως τις μέρες μας, προσφέρει στο αναγνωστικό της κοινό η "Καθημερινή", από την Κυριακή, 20 Ιουνίου. Πρόκειται για την "Ελληνική Ιστορία" της Εκδοτικής Αθηνών, στην οποία παρουσιάζεται με τρόπο συνοπτικό και κατανοητό η πολυτάραχη πορεία του τόπου μας και των ανθρώπων του, από τη γεωλογική διαμόρφωση του ελλαδικού χώρου και την εμφάνιση του ανθρώπου, έως την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τις αρχές του 21ου αιώνα. Παράλληλα, η σειρά περιλαμβάνει και εξαιρετικού ενδιαφέροντος κεφάλαια για τον Ελληνισμό της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την ομογένεια σε όλον τον κόσμο. Ο καθένας από τους οκτώ τόμους της εξετάζει συγκεκριμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και θα κυκλοφορεί κάθε Κυριακή δωρεάν μαζί με την "Καθημερινή", από τις 20 Ιουνίου έως τις 8 Αυγούστου.

Το έργο είναι γραμμένο από έγκυρους και εξειδικευμένους επιστήμονες (ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλολόγους, αλλά και παλαιοντολόγους, νομικούς, δημοσιολόγους και οικονομολόγους), έτσι ώστε το κάθε ζήτημα και η κάθε ιστορική περίοδος να προσεγγίζονται σφαιρικά και ολοκληρωμένα και να αναδεικνύονται οι γνωστές και οι άγνωστες πτυχές τους.

Η επιστημονική επιμέλεια του έργου ανήκει σε τρεις πολύ σημαντικές μορφές στο χώρο της ελληνικής ιστορίας (Μ. Σακελλαρίου, Χρ. Μαλτέζου, Αλ. Δεσποτόπουλο). Τα κείμενα είναι γραμμένα με απλό, αλλά περιεκτικό και επιστημονικό τρόπο και συνοδεύονται από κατατοπιστικό φωτογραφικό υλικό και χάρτες. Τέλος, κάθε τόμος περιλαμβάνει ενδεικτική επιστημονική βιβλιογραφία.

Φυσικά, παρά τον πλούτο των πληροφοριών που περιέχουν οι συνολικά 800 και πλέον σελίδες της "Ελληνικής Ιστορίας", δεν εξαντλούν το θέμα. Άλλωστε, η μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γης και όσων την πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους, θα απαιτούσε αναρίθμητους τόμους για να καταγραφεί. Ωστόσο, η έκδοση που προσφέρει η "Κ" αποτελεί πολύτιμη πηγή αναφοράς για όλες τις ιστορικές περιόδους έως και την αυγή του 20ού αιώνα, αλλά και σημείο εκκίνησης για περαιτέρω μελέτη, από όσους ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα ιστορικά θέματα, από την αρχαία μυθολογία, μέχρι και το κυπριακό ζήτημα.

Η προσφορά της "Καθημερινής" εντάσσεται στη πολυετή και συνεπή προσπάθεια της εφημερίδας για την προώθηση και ανάδειξη της ιστορικής έρευνας, τόσο μέσω των εκδόσεών της, όσο και μέσω των αφιερωμάτων της σε θέματα ιστορίας, στο φύλλο της Κυριακής. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού δικαιώνει και επιβραβεύει αυτήν την προσπάθεια.

Τόμος Ε': Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση

Με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, επιβεβαιώνεται η μετατόπιση του "παγκόσμιου" κέντρου ισχύος από τη Δυτική Ευρώπη στην Ανατολή, καθώς οι Οθωμανοί κατακτητές φτάνουν αργότερα έως και τις πύλες της Βιέννης. Παράλληλα, με το πέρασμά τους από τον Μεσαίωνα στη νεωτερικότητα, οι ελληνόφωνοι "Ρωμαίοι" της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαμορφώνουν σταδιακά εθνική συνείδηση, έχοντας ως σημεία αναφοράς τη γλώσσα και την ορθόδοξη θρησκεία. Ο πέμπτος τόμος ολοκληρώνεται με την επανάσταση του 1821 και τη δημιουργία σύγχρονου κράτους, το οποίο όμως ακροβατεί μεταξύ του οθωμανικού παρελθόντος και των δυτικών επιδράσεων του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Ο Ελληνισμός υπό την τουρκική κυριαρχία: επιβίωση και Αναγέννηση
- Τα πολεμικά γεγονότα της Τουρκοκρατίας και οι εξεγέρσεις των υπόδουλων Ελλήνων
- Οι λατινοκρατούμενες Ελληνικές περιοχές από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα
- Η βενετοκρατούμενη Κρήτη
- Η Ελληνική Επανάσταση και η Καποδιστριακή περίοδος (1821-1832)
- Τα πολιτικά και πολεμικά γεγονότα του 1822