Βιβλίο
Ο καπιταλισμός, οι εργαζόμενοι και η προστασία της φύσης

Συλλογικό έργο
Μέρι Άλις Γουότερς
Στιβ Κλαρκ
Τζακ Μπαρνς
Φρίντριχ Ένγκελς
Αθήνα
Διεθνές Βήμα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 156
ISBN: 978-960-98194-3-5
Κυκλοφορεί
Τιμή: 8.52€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-07-2010)
Περίληψη:

Τα κείμενα που απαρτίζουν το βιβλίο αυτό παρουσιάζουν από μαρξιστική οπτική γωνία τις καταστροφικές συνέπειες της λειτουργίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τη φύση. Μας προκαλούν να δούμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ιστορικά αλλά και πρακτικά, ως θέματα άρρηκτα δεμένα με τους αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής και των συνθηκών εργασίας των εκμεταλλευόμενων παραγωγών.Η συλλογή περιλαμβάνει το κείμενο του Φρίντριχ Ένγκελς "Ο ρόλος της εργασίας στον εξανθρωπισμό του πιθήκου".

Συμπληρώνεται με το κείμενο "Ο εμπρηστής της σαβάνας και των δασών μας είναι ο ιμπεριαλισμός" του Τομάς Σανκαρά, ηγέτη της λαϊκής επανάστασης στην Μπουρκίνα Φάσο, χώρα της Δυτικής Αφρικής, από το 1983 μέχρι τη δολοφονία του το 1987. Ο Σανκαρά εξηγεί πώς στη χώρα του αγωνίστηκαν, με την κινητοποίηση της μεγάλης πλειονότητας, ενάντια στην καταστροφική επέκταση της Ερήμου Σαχέλ που είχε ξεκινήσει μέσα από τις εκμεταλλευτικές πρακτικές των Γάλλων αποικιοκρατών.

"Ο μετασχηματισμός της φύσης από την εργασία είναι η πηγή κάθε πλούτου και πολιτισμού. Η παραγωγικότητα της κοινωνικής εργασίας, μέσα από την πρακτική εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τους κόπους και τους κινδύνους της δουλειάς. Έχει τη δυνατότητα να διαφυλάξει και να βελτιώσει το φυσικό περιβάλλον. Ωστόσο στον καπιταλισμό, το τελευταίο εκμεταλλευτικό ιδιοκτησιακό σύστημα που θα γνωρίσει η ανθρωπότητα, οι απελευθερωτικές αυτές δυνατότητες μετατρέπονται στο αντίθετό τους. Η εργασία θέτει σε κίνδυνο και τη φύση και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι κόποι του εργαζόμενου καταλήγουν τελικά να επιτείνουν τους κινδύνους για την ίδια του τη ζωή και για τη σωματική του ακεραιότητα, να μολύνουν το έδαφος, το νερό και τον αέρα και να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας. Η απειλή αυτή θα υπάρχει έως ότου να ξεριζωθεί ο ίδιος ο καπιταλισμός".

Στιβ Κλαρκ

Κριτικές - Παρουσιάσεις: