Βιβλίο
Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές

Τζέιμς Μ. Κέιν
Μετάφραση: Ιωάννα Καρατζαφέρη
Αθήνα
Ελευθεροτυπία
2010
σ. 126
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9487-17-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Postman Always Rings Twice
Βιβλία Αγωνίας & Μυστηρίου 2
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Μεταίχμιο", 2004. Ειδική έκδοση της Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις ΑΕ. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στις 8.8.2010.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Ένας τυχοδιώκτης ξεγλιστρά από το γραφείο του εισαγγελέα και περιφερόμενος καταλήγει σε ένα βενζινάδικο που χρησιμεύει και ως ρεστοράν. Εκεί θα ερωτευτεί σφοδρά την όμορφη γυναίκα του Έλληνα ιδιοκτήτη, και μαζί θα οργανώσουν ένα σχέδιο για τη δολοφονία του.

Πίσω από γνωστές, αγαπημένες ταινίες κρύβονται συχνά μυθιστορήματα εξίσου σημαντικά με τις ίδιες τις ταινίες, καταδικασμένα, πολλές φορές, να ζουν στη σκιά των επιτυχημένων κινηματογραφικών μεταφορών τους. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι "Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυό φορές", το αρχετυπικό αυτό βιβλίο του Τζέιμς Μάλλαχαν Κέιν που ανανέωσε τη "μαύρη" αστυνομική λογοτεχνία, τη δεκαετία του ’30 (εκδόθηκε το 1934). Στα χέρια του δαιμόνιου, ιρλανδικής καταγωγής, συγγραφέα, μια πραγματική ιστορία του αστυνομικού ρεπορτάζ (η εκτέλεση της τριαντάχρονης ξανθιάς 'Tiger Woman' Ρουθ Σνάιντερ και του εραστή της Τζουντ Γκρέι, το 1928, για τον φόνο του άντρα της) μετατρέπεται σε ένα πυκνογραμμένο μυθιστόρημα -τοιχογραφία της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης, με τους "χαμένους" ήρωες στο προσκήνιο, το αστυνομικό μέρος της πλοκής να τέμνεται με το ερωτικό πάθος και τη δύναμη του πεπρωμένου, στο τέλος, να θριαμβεύει. Το βιβλίο υπήρξε το πρώτο απόλυτο -"hard boiled"- μπεστ σέλερ στην Αμερική και μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο και το θέατρο (ανάμεσά τους στο "Οσεσιόνε" του Λουκίνο Βισκόντι), με πρώτη την "ανεξίτηλη" ταινία του Τάι Γκαρνέτ, το 1946, με μυθικούς πρωταγωνιστές τη Λάνα Τάρνερ και τον Τζον Γκάρφιλντ.

(Σωκράτης Καμπουρόπουλος, από το πρόγραμμα προβολών του ΕΚΕΒΙ "Κυριακάτικες Συναντήσεις της Λογοτεχνίας με το Σινεμά", 2005-2006)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Παρή ΣπίνουΟι μετρ του αστυνομικού"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"4558/8/2010