Βιβλίο
Περιηγητές στη ρομαντική Αθήνα του 19ου αιώνα

Συλλογικό έργο
Απόστολος Διαμαντής
Antonin Proust
John Fulleylove
MacClymont, J. A.
Karl Baedeker
Nicholas Biddle
George Finlay
Μεταφραστής: Ρούλα Τσιτούρη
Μεταφραστής: Χρήστος Σταθάτος
Επιμελητής: Απόστολος Διαμαντής
Υπεύθυνος Σειράς: Βασίλης Καρδάσης
Υπεύθυνος Σειράς: Αρτέμης Ψαρομηλίγκος
Αθήνα
Ελευθεροτυπία
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 194
Σχήμα: 23χ18
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9487-21-4
Ιστορικά
Σημειώσεις: Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την "Ελευθεροτυπία" του Σαββάτου στις 21.8.2010. Χορηγός: Postbank.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Ο περιηγητισμός, ο τόσο σημαντικός στη διαμόρφωση της εικόνας του Ελληνισμού στο εξωτερικό ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα, ο αλληλένδετος με τον φιλελληνισμό στη διάρκεια του Αγώνα, πήρε νέα διάσταση μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Πλήθυναν οι επισκέπτες που κατέφθαναν στην Ελλάδα προερχόμενοι κυρίως από τις χώρες της Δύσης και του ευρωπαϊκού Βορρά. Ο σκοπός του ταξιδιού τους περικλείει το ενδιαφέρον τους για την πορεία της ελεύθερης πλέον Ελλάδας, τη διαμόρφωση του κράτους, τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας, τα ήθη και τις νοοτροπίες των σύγχρονων Ελλήνων. [...]

Τα "Ιστορικά" φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα δύο σημαντικά κείμενα περιηγητικού χαρακτήρα για την Αθήνα και την Αττική. Το κείμενο του A. Proust και ο "Ταξιδιωτικός οδηγός", που μεγάλο μέρος τους δημοσιεύουμε σήμερα, συνθέτουν την εικόνα των ξένων για την εστία του ελληνικού βασιλείου.

"Ε"

Περιέχονται τα κείμενα:
- Απόστολος Διαμαντής, "Η Αθήνα στην εποχή του ρομαντισμού"
- Antonin Proust, "Ένας χειμώνας στην Αθήνα" (α' έκδοση, μτφρ. Ρούλα Τσιτούρη)
- John Fulleylove, J.A. M΄Clymont, "Εκδρομές στην Αττική" (α' έκδοση, από το βιβλίο τους "Greece", A and C Black, Λονδίνο 1902, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- Karl Baedeker, "Αθήνα, ο θάνατος και η αναγέννησή της" (από το βιβλίο του "Greece", Λειψία 1894, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- Nicholas Biddle, "Αθήνα, το τέλειο πρόσωπο της ερήμωσης" (από το βιβλίο "Nicholas Biddle in Greece: The Journals and Letters of 1806", Πενσιλβάνια 1991, επιμ. Mc Neal, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- Το ημερολόγιο του Τζορτζ Φίνλεϋ (από το βιβλίο "The Journals and The Letters of George Finley, Vol. I", Αθήνα 1833, επιμ. J.M. Hussey, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)
- George Finley, "Γεωγραφία της Αττικής" (από το βιβλίο "The Journals and The Letters of George Finley, Vol. II", Αθήνα 1836, επιμ. J.M. Hussey, μτφρ. Χρήστος Σταθάτος)