Βιβλίο
Τα φοβερά ντοκουμέντα: Γουδί
Το κίνημα του 1909

Τάσος Βουρνάς
Επιμελητής: Γεώργιος Π. Μαλούχος
Επιμελητής: Ροδάνθη Παπαδομιχελάκη
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 266
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-833-2
Το Βήμα· Βιβλιοθήκη· Τα Φοβερά Ντοκουμέντ 6
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Φυτράκη", 1976. Πρόλογος στην έκδοση από το "Βήμα", επιμέλεια, επιλογή φωτογραφικού υλικού: Γεώργιος Π. Μαλούχος. Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: CPI - Ebner & Spiegel, Ulm. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" στις 29.8.2010. Χορηγός: Postbank.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Οι πέντε τόμοι της σειράς "Τα φοβερά ντοκουμέντα" από "Το Βήμα", που προηγήθηκαν, πραγματεύονται την περίοδο από την Κατοχή και την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου μέχρι τα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Ο έκτος αυτός τόμος επιστρέφει στις αρχές του 20ού αιώνα, με θέμα του το κίνημα στο Γουδί, το καλοκαίρι του 1909.

Το κίνημα στο Γουδί, από το οποίο πέρυσι συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια, δημιούργησε τη νέα Ελλάδα. Αποτελεί δε το μοναδικό ίσως στρατιωτικό κίνημα στην ελληνική Ιστορία που καταγράφηκε θετικά τόσο στην κοινή συνείδηση όσο και στην ιστοριογραφία, που συχνά του απέδωσαν και τον τίτλο "επανάσταση" - τίτλο τον οποίο με τόσο πάθος αλλά εντελώς ατελέσφορα διεκδίκησαν όλα τα άλλα κινήματα, που, αντιθέτως, ορθώς καταγράφηκαν ως πραξικοπήματα.

Επιπλέον, εκατό χρόνια μετά, το κίνημα στο Γουδί διατηρεί μια εντυπωσιακή επικαιρότητα, όπως άλλωστε δείχνουν και τα κείμενα του ίδιου του πρωταγωνιστή, του συνταγματάρχη Νικόλαου Ζορμπά. [...]

(από τον πρόλογο του Γεώργιου Π. Μαλούχου)

Ο τόμος περιλαμβάνει τις ενότητες:
- Πρόλογος
- Τα πρόσωπα
- Τα ντοκουμέντα
- Οι εικόνες
- Το γεγονός
- Απομνημονεύματα Νικολάου Ζορμπά
- Τι έγραψαν και τι είπαν για το 1909