Βιβλίο
Ιωάννης Καντακουζηνός
Ο απρόθυμος αυτοκράτορας, 1295-1383 μ.Χ.

Donald M. Nicol
Μετάφραση: Κατερίνα Χαλμούκου
Ευθύνη Σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 224
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-823-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Reluctant Emperor: A Biography of John Cantakuzene, Buzantine Emperor and Monk
Τα Νέα· Βιογραφίες· Βυζαντινοί Αυτοκράτορες 16
Σημειώσεις: Εισαγωγικό σημείωμα, χρονολόγιο: Γιώργος Τσακνιάς. Επανέκδοση: Εκδόσεις "Γκοβόστης ", 2008. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 10.9.2010.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 5.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-09-2010)
Περίληψη:

Ο Ιωάννης Καντακουζηνός, πάμπλουτος γαιοκτήμονας, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, θεολόγος και λόγιος, βρέθηκε στο επίκεντρο δύο εμφυλίων πολέμου. Στα μέσα του 14ου αιώνα, σε μια εποχή οικονομικής εξαθλίωσης του Βυζαντίου, με σφοδρές κοινωνικές συγκρούσεις και θρησκευτικές διαμάχες, εκπροσώπησε τους αριστοκράτες στη σύγκρουσή τους με τους αστούς και συντάχθηκε με τους ορθόδοξους Ησυχαστές που αντιστάθηκαν στην προσέγγιση με τη Δύση.

Σύγχρονος δύο μεγάλων ηγετών, του Σέρβου Στεφάνου Δουσάν και του Τούρκου Οσμάν, γενάρχη των Οθωμανών, ελίχθηκε και συμμάχησε κατά καιρούς και με τους δύο, προκειμένου να καταλάβει την εξουσία. Μπροστά στο φάσμα ενός τρίτου εμφυλίου, ο Καντακουζηνός παραιτήθηκε από το θρόνο κι έζησε τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του ως μοναχός, μυστικος σύμβουλος του αυτοκράτορα και συγγραφέας της συναρπαστικής αυτοβιογραφίας του.