Βιβλίο
Το κυπριακό πρόβλημα
Παραλογισμοί και προβληματισμοί

Πολύβιος Γ. Πολυβίου
Υπεύθυνος Σειράς: Σωτήρης Ντάλης
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 155
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-2474-0
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-09-2010)
Περίληψη:

Τι θα πρέπει να γίνει με το Κυπριακό; Πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το Κυπριακό πρόβλημα; Ποια λύση θα πρέπει να επιδιωχθεί; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τον Πόλυ Πολυβίου στην παρούσα μελέτη. Ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, σημειώνει τα πιο κάτω:
"Τώρα όμως είμαστε στο 2010, με συνεχιζόμενη την τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου και προβλεπόμενη επιδείνωση της κατάστασης. Ουδείς διεθνής οργανισμός αντιμετωπίζει πλέον το πρόβλημα της Κύπρου ως θέμα "εισβολής και κατοχής" και "παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Αντίθετα, ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει πρόσφατα δυσμενέστατη δικαστική απόφαση αναφορικά με το περιουσιακό και τον τρόπο διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων εκτοπισθέντων, και η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες για το απευθείας εμπόριο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και διοίκηση. Επί του εδάφους, τα τετελεσμένα συνεχίζονται. Ουδείς πρόσφυγας έχει επιστρέψει στην οικία του από το 1974. Ούτε μια σπιθαμή εδάφους έχει αποκατασταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία ή την ελληνοκυπριακή κοινότητα και ουδεμία διεθνής πρωτοβουλία έχει αναληφθεί για να ανατρέψει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου. Πως αντιμετωπίζεται αυτή η πολύ σοβαρή κατάσταση; Είναι αυτό το ερώτημα που με έχει οδηγήσει στη συγγραφή της παρούσας μελέτης".

Ο Πόλυς Πολυβίου θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι σε κρίσιμο σημείο και πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως θέμα υψίστης εθνικής προτεραιότητας. Οι απόψεις του θα πρέπει να προβληματίσουν και να συζητηθούν ευρέως.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αλέξης ΗρακλείδηςΚυπριακό: ιστορικό χαμένων ευκαιριών"The Books' Journal"3Ιανουάριος 2011
Αλέξης ΗρακλείδηςΤο δίλημμα της ομοσπονδίας"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"4/12/2010