Βιβλίο
Η μάχη του Μαραθώνα
2.500 χρόνια: Σεπτέμβριος 490 π.Χ.

Συλλογικό έργο
Κλεάνθης Ζουμπουλάκης
Κατερίνα Μεϊδάνη
Νίκος Πετρόχειλος
κ.ά.
Μετάφραση: Κατερίνα Μεϊδάνη
Μετάφραση: Κλεάνθης Ζουμπουλάκης
Επιμέλεια: Κατερίνα Μεϊδάνη
Επιμέλεια: Βασιλική Λάζου
Επιμέλεια: Κώστας Καρτάλης
Αθήνα
Ελευθεροτυπία
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 189
Σχήμα: 23χ18
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9487-24-5
Ιστορικά
Σημειώσεις: Περιέχεται μέρος των εισηγήσεων διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 στον Δήμο Μαραθώνα, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (καθ. Κώστας Μπουραζέλης). Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την "Ελευθεροτυπία" του Σαββάτου στις 11.9.2010. Χορηγός: Postbank.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Σήμερα, 2.500 χρόνια μετά τη μάχη του Μαραθώνα, μας γοητεύει ακόμα η νίκη των 10.000 Αθηναίων και Πλαταιέων εναντίον των πολλών χιλιάδων πολεμιστών της γιγάντιας περσικής αυτοκρατορίας και η πεδιάδα του Μαραθώνα ορθώνεται ως παγκόσμιο σύμβολο εκείνων που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία έναντι των απανταχού επεκτατικών δυνάμεων. [...]

Τον Σεπτέμβριο του 2008 οργανώθηκε από τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστα Μπουραζέλη, σε συνεργασία με τη δρα Κατερίνα Μεϊδάνη και με τον Δήμο Μαραθώνα, ένα πραγματικά διεθνές συνέδριο που για πρώτη φορά ήταν αφιερωμένο στη διερεύνηση της μάχης του Μαραθώνα και του αρχαίου δήμου. Έλληνες και ξένοι ειδικοί συγκεντρώθηκαν στον Μαραθώνα και προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που ακόμα "βασανίζουν" την έρευνα. Πολλά από τα συμπεράσματα των μελετών τους θα βρει ο αναγνώστης στα κείμενα του σημερινού τεύχους. Σύντομα το αναγνωστικό κοινό θα έχει τη χαρά να πάρει στα χέρια του και τον τόμο με τα πρακτικά του συνεδρίου, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καρδαμίτσα με τίτλο "Μαραθών: η μάχη και ο αρχαίος Δήμος".

"Ε"

Περιέχονται τα κείμενα:
- Κλεάνθης Ζουμπουλάκης, "Το ιστορικό υπόβαθρο της μάχης"
- Κατερίνα Μεϊδάνη, "Η πρώτη πράξη των Μηδικών πολέμων"
- Νίκος Πετρόχειλος, "Μαραθώνας: η ιστορία του τόπου και η αρχαιολογία της μάχης"
- Κατερίνα Μεϊδάνη, "Ο απόηχος της νίκης κατά τον 5ο αιώνα"
- Αρχαίες πηγές (επιλογή κειμένων: Κ. Μεϊδάνη, επιμέλεια κειμένων: Κ. Μεϊδάνη, Κ. Ζουμπουλάκης)