Βιβλίο
Κριτική της πολιτικής οικονομίας

Καρλ Μαρξ
Αθήνα
Εργατική Πάλη
2009
σ. 364
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Οικονομία
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 14.13€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 28-09-2010)
Περίληψη:

Η "Κριτική της πολιτικής οικονομίας" γράφτηκε από τον Μαρξ μεταξύ Αυγούστου του 1858 και Γενάρη του 1859. Τυπικά αποτελεί την αρχή μόνο του Κεφαλαίου, ωστόσο περιέχει πολύ περισσότερα απ' ότι το πρώτο μέρος: Εμπόρευμα και Χρήμα του 1ου τόμου του Κεφαλαίου, ειδικά όσον αφορά στο χρήμα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το μηνμειώδες έργο του Μαρξ "Το Κεφάλαιο" (με υπότιτλο "Κριτική της πολιτικής οικονομίας") δεν γράφτηκε μονομιάς.

Μετά από δεκαπεντάχρονες οικονομικές μελέτες, ο Μαρξ αποφασίζει να ξεκινήσει τη συγγραφή του Κεφαλαίου. Το έργο του θα διαιρούνταν σε έξι βιβλία. Το πρώτο θα το αφιέρωνε στην εξέταση του κεφαλαίου, το δεύτερο στην ιδιοκτησία της γης, το τρίτο στη μισθωτή εργασία, το τέταρτο στο κράτος, το πέμπτο στο διεθνές εμπόριο και το έκτο και τελευταίο στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, το πρώτο βιβλίο θα είχε τέσσερα μέρη: το πρώτο μέρος με την επικεφαλίδα Το κεφάλαιο γενικά θα το αποτελούσαν τρία κεφάλαια: 1) Η αξία, 2) Το χρήμα, 3) Το κεφάλαιο.

Ο Μαρξ ξεκινά τον Αύγουστο του 1857 γράφοντας την Γενική Εισαγωγή στην "Κριτική της πολιτικής Οικονομίας". Συνεχίζει τον Οκτώβριο του 1857 μέχρι τον Ιούνη του 1858 γράφοντας το κεφάλαιο για το χρήμα και ένα κεφάλαιο για το κεφάλαιο γενικά. Τα χειρόγραφα αυτά που είναι γνωστά ως "Grundrisse der Kritik der politischen Okonomie 1857-1858" (Βασικές γραμμές της κριτικής της πολιτικής οικονομίας) θα δημοσιευτούν για πρώτη φορά το 1939-1941 (εκτός από την Γενική Εισαγωγή... που θα δημοσιευτεί το 1907).