Βιβλίο
Γιώργος Σεφέρης: Ημερολόγιο καταστρώματος, Α΄- Β΄: ΑΣΕΠ διαγωνισμός φιλολόγων
Τα ποιήματα με ερμηνευτικά σχόλια

Χρίστος Γ. Ρώμας
Αικατερίνη Τριανταφυλλοπούλου
Αθήνα
Σαββάλας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 134
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-449-371-5
Περιέχει Βιβλιογραφία
Έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία
Τιμή: 9.70€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 30-04-2013)
Περίληψη:

Τα ποιήματα που περιέχονται στο "Ημερολόγιο καταστρώματος, Α'" συνιστούν ένα "παγερό προαίσθημα νέου παράλογου αιματοκυλίσματος, σε καιρούς που μια αμείλικτη μηχανή ξεκίνησε κάπου στην Ευρώπη και ενώ στην Ελλάδα κυβερνούν άνθρωποι μέτριοι" (M. Vitti).

Μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, ο Σεφέρης ακολούθησε την Ελληνική Κυβέρνηση πρώτα στην Κρήτη και κατόπιν στη Μέση Ανατολή.

Παρέμεινε στο εξωτερικό -κυρίως στη Νότια Αφρική και στην Αίγυπτο- ως τα τέλη Οκτωβρίου 1944, οπότε γύρισε, μέσω Ιταλίας, στην ελευθερωμένη Αθήνα.

"Ο κακός χειρισμός των ελληνικών υποθέσεων την περίοδο αυτή, οι δυσκολίες της δουλειάς του, ο καημός του εξόριστου και η αγωνία για την Ελλάδα χρωματίζουν τις αντιδράσεις του και τον κάνουν πιο ανυπόμονο με το περιβάλλον του, είτε πρόκειται για συγκεκριμένα πρόσωπα είτε για τις χώρες στις οποίες βρίσκεται" (Κ. Κρίκου-Davis). Σ' αυτά τα θέματα αναφέρονται τα ποιήματα της συλλογής "Ημερολόγιο καταστρώματος, Β΄", μιας συλλογής στην οποία αποτυπώνεται, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, η ευαισθησία του μεγάλου μας νομπελίστα ποιητή.