Βιβλίο
Το μεγάλο σχέδιο
Νέες απαντήσεις στα έσχατα ερωτήματα της ζωής

Stephen Hawking
Leonard Mlodinow
Μετάφραση: Κώστας Σίμος
Επιμέλεια: Βασίλης Σακελλαρίου
Αθήνα
Κάτοπτρο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 243
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Πανόδετο
ISBN: 978-960-6717-45-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Grand Design
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 26.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 16-02-2017)
Περίληψη:

- Πότε και πώς άρχισε να υπάρχει το Σύμπαν;
- Γιατί εμείς, οι άνθρωποι, βρισκόμαστε εδώ, στη Γη;
- Γιατί υπάρχει "κάτι" αντί για το "τίποτα";
- Ποια είναι η φύση της πραγματικότητας;
- Γιατί οι νόμοι της φύσης εμφανίζονται τόσο λεπτά ρυθμισμένοι ώστε να επιτρέπουν να υπάρχουν
όντα όπως εμείς;
- Αποτελεί το φαινόμενο σχέδιο του Σύμπαντος ένδειξη για έναν αγαθό δημιουργό ο οποίος έθεσε τα πάντα σε κίνηση; Ή μήπως η επιστήμη έχει να προσφέρει μια άλλη εξήγηση;

Τα πλέον θεμελιώδη ερωτήματα για την προέλευση του Σύμπαντος και της ίδιας της ζωής αποτελούν σήμερα το σημείο συνάντησης -αλλά και διαφωνίας- επιστημόνων, φιλοσόφων και θεολόγων. Στο "Μεγάλο Σχέδιο" παρουσιάζεται η τελευταία λέξη της επιστήμης σχετικά με τα μυστήρια του Σύμπαντος, με τρόπο ο οποίος χαρακτηρίζεται τόσο από οξύτητα πνεύματος όσο και από απλότητα.
Στο βιβλίο εξηγούνται οι πιο σύγχρονοι προβληματισμοί μας σχετικά με τον "ρεαλισμό κατά το μοντέλο" (την ιδέα ότι δεν υπάρχει αποκλειστικά μία εκδοχή της πραγματικότητας) και με τη "θεωρία του πολυσύμπαντος" (την ιδέα ότι υπάρχει πληθώρα συμπάντων)· παρουσιάζονται νέες απόψεις σχετικά με την κοσμολογική προσέγγιση "από πάνω προς τα κάτω" (την ιδέα ότι δεν υπάρχει μία αλλά κάθε δυνατή ιστορία για το Σύμπαν)· και γίνεται μια αφοπλιστική αποτίμηση της θεωρίας Μ, ίσως της ενοποιημένης θεωρίας στην αναζήτηση της οποίας ο Αϊνστάιν αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του.
Πρόκειται για μείζον έργο ενός από τους σπουδαιότερους διανοητές της εποχής μας -το οποίο έρχεται ύστερα από μία περίπου δεκαετία σιωπής. "Το μεγάλο σχέδιο" είναι ένας περιεκτικός, εντυπωσιακός, πλούσια εικονογραφημένος οδηγός ανακαλύψεων οι οποίες αλλάζουν ριζικά την κατανόηση για τον Κόσμο μας και απειλούν να κλονίσουν μερικές από τις βαθύτερα εδραιωμένες πεποιθήσεις μας· ένα βιβλίο που έρχεται για να ενημερώσει, και να προκαλέσει, όσο κανένα άλλο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χρήστος ΛάσκοςΝέες απαντήσεις στα έσχατα ερωτήματα"Η Αυγή"16/2/2014
Σώτη ΤριανταφύλλουΤο μεγάλο σχέδιοwww.bookpress.gr16/4/2011
Λευτέρης ΖούροςΟ αθεϊσμός Ντόκινς - Χόκινγκ και η μορφή του επιστημονισμού"The Books' Journal"6Απρίλιος 2011
Άρης ΜπερλήςΚαι ξανοίγονται μπρος μου αναπάντεχα μέρη αλλουνού κόσμου: Στα άδυτα της κβαντικής φυσικής"The Athens Review of Books"13Δεκέμβριος 2010
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΤο χρονικό του Σύμπαντος"Η Καθημερινή"27/11/2010
Τάσος ΚαφαντάρηςΗ μεγάλη τόλμη"Το Βήμα"24/10/2010