Βιβλίο
Μάριος Σπηλιόπουλος: Ανθρώπων ίχνη
Προέλευσις, προσέλευσις, διέλευσις: Ελευσίνα - Αισχύλεια 2008
Human Trace: Eleusis - Aeschylea 2008

Καλλιτέχνης: Marios Spiliopoulos
Ευθύμιος Λαζόγκας
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδη
Μετάφραση: Geoffrey Cox
Επιμέλεια: Βάσιας Τσοκόπουλος
Φωτογράφος: Οδυσσέας Βαχαρίδης
Φωτογράφος: Βούλα Ανδρώνη
Φωτογράφος: Καμίλο Νόλλας
Φωτογράφος: Χρίστος Σιμάτος
Φωτογράφος: Μάριος Σπηλιόπουλος
Φωτογράφος: Τζέλη Χατζηδημητρίου
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 249
Σχήμα: 28χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-501-056-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Παλιό Ελαιουργείο - Σαπωνοποιείο της Ελευσίνας, το διάστημα 1 Σεπτεμβρίου - 19 Οκτωβρίου 2008. Συγγραφική συνυπευθυνότητα: "Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ελευσίνας".
Περιέχει: DVD διάρκειας 30 λεπτών που αποτυπώνει τη διαδρομή ενός θεατή στην εγκατάσταση.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 44.42€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-07-2011)
Περίληψη:

Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εξαντλητικής εργασίας που ξεκίνησε σιωπηρά την πορεία της ενάμιση χρόνο πριν (από την άνοιξη του 2007 έως τον Σεπτέμβριο του 2008), όταν ο Μάριος Σπηλιόπουλος βρέθηκε για πρώτη φορά στην πόλη της Ελευσίνας, τότε που παρασυρμένος από τις μαγικές και μυστικές πηγές που συνεχώς ανακάλυπτε άρχισε να πλάθει το υλικό του για να καταλήξει στο έργο που ο ίδιος ολοκλήρωσε.

Το έργο "Ανθρώπων ίχνη", που συνεχίζει την παράδοση μεγάλων εικαστικών γεγονότων που φιλοξενεί το φεστιβάλ των Αισχυλείων της Ελευσίνας, καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα από τα 17.000 τ.μ. του παλιού Σαπωνοποιείου Χαρίλαος - Κανελλόπουλος όπου με video προβολές, φωτογραφικό υλικό και in situ εγκαταστάσεις συμβολικά ξαναλειτουργεί το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, αλλά αυτή τη φορά στο πλαίσιο της ιστορίας της πόλης και των ανθρώπων της. Το βιβλίο απαρτίζεται από τα εξής κεφάλαια:

- Ιστορικό πλαίσιο της πόλης της Ελευσίνας (Ελευσίνια μυστήρια, Βιομηχανική Ελευσίνα, Το Ελαιουργείο και Σαπωνοποιείο (έτος ίδρυσης 1872), Οι πρόσφυγες, Εργατικό Κίνημα και Μαρτυρίες εργατών) μέσα από κείμενα που έγραψαν ο Ευθύμης Λαζόγκας και ο Βάσιας Τσοκόπουλος.

- Μια μυητική διαδικασία, όπου ξετυλίγεται η εγκατάσταση μέσα από φωτογραφικό υλικό (των Βούλας Ανδρώνη, Οδυσσέα Βαχαρίδη, Καμίλο Νόλλα, Χρήστου Σιμάτου, Τζέλης Χατζηδημητρίου) και επεξηγηματικά κείμενα του αρχαιολόγου Ευθύμη Λαζόγκα. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στα δέκα "φυλάκια μνήμης" [Η πύλη - το Διοικητήριο - οι Δρόμοι της προσφυγιάς (Μικρασιάτες, Πακιστανοί) - οι Μύστες - Βιομηχανικές αναμνήσεις - Ανάμεσα στο χθες και το σήμερα - Πανελευσινιακός Α.Ο. - η Πλατεία με τη Δεξαμενή - το Τελεστήριο] ακολουθώντας τη σύγχρονη ελευσίνια πορεία των κατοίκων που συμμετείχαν στο έργο καθώς και των θεατών.

- Κείμενα, όπου περιλαμβάνονται 21 κείμενα θεατών, ειδικών και μη, με αφορμή το έργο και συνιστούν ένα ξεχωριστό θεωρητικό σώμα που αναδεικνύει διαφορετικές οπτικές. Γράφουν οι Κατερίνα Διαμαντάκη, Σοφία Διονυσοπούλου, Φαίη Ζήκα, Λήδα Καζαντζάκη, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Christine Markl, Δημήτρης Νόλλας, Άγγελος Παπαδόπουλος, Εύη Σαμπανίκου, Δημήτρης Α. Σεβαστάκης, Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου, Συραγώ Τσιάρα, Βάσιας Τσοκόπουλος, Ελένη Φιλιππάκη, Γιώργος Καρουζάκης, Παρασκευή Κατημερτζή, Χάρης Καμπουρίδης, Μαργαρίτα Πουρνάρα, Μαρία Μαραγκού, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Αυγουστίνος Ζενάκος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: