Βιβλίο
Τα όρια του εξευρωπαϊσμού
Δημόσια πολιτική και μεταρυθμίσεις στην Ελλάδα

Kevin Featherstone
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Μετάφραση: Ξενοφών Μπαμιατζόγλου
Αθήνα
Οκτώ
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 311
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-99186-3-3
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 23.72€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-10-2010)
Περίληψη:

Για ποιο λόγο η Ελλάδα δυσκολεύεται τόσο να εναρμονισθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κεντρικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Γιατί η μεταρρυθμιστική δυνατότητα της Ελλάδας παραμένει από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη; Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει την οικονομική πολιτική και τις πολιτικές πρόνοιας των κρατών-μελών της; Ποιοι παράγοντες της ελληνικής πολιτικής περιορίζουν και ανακόπτουν τις μεταρρυθμίσεις;

Τα παραπάνω γενικά ερωτήματα διερευνώνται σε μια πρωτοποριακή μελέτη για ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συχνά θεωρείται ουραγός των μεταρρυθμίσεων. Στηριζόμενο σε εκτενή εμπειρική έρευνα, το βιβλίο εξετάζει τρεις ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς: το ασφαλιστικό σύστημα, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αναλύει τις συγκρούσεις που εκδηλώνονται σε θέματα πολιτικής και διαδικασιών, προσδιορίζει τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις μεταρρυθμίσεις και φωτίζει τα καίρια συστημικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τα συμφέροντα των κύριων παικτών στο εσωτερικό της χώρας.

Στις σελίδες του καταδεικνύεται η φύση του μακροχρόνιου προβλήματος διακυβέρνησης που διατρέχει όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής στην Ελλάδα, ο δε αναγνώστης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μεταρρυθμιστικής ρητορείας και πράξης και να κατανοήσει βαθύτερα τόσο τις κρυφές πτυχές του "ελληνικού προβλήματος" όσο και τις επιπτώσεις της συμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Το βιβλίο αναλύει τις μεταρρυθμίσεις -που δεν έγιναν- στο πλαίσιο της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης, χωρίς να γίνεται ακαδημαϊκό.
[...] Χάρη στην εμπειρική έρευνα των συγγραφέων [...] αποτυπώνει μια ρεαλιστική εικόνα της πραγματικότητας."
(Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, "Το Βήμα")

"Όποιος προβληματίζεται για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τα διλήμματα της ελληνικής δημόσιας πολιτικής πρέπει να διαβάσει αυτό το βιβλίο. [...] Τα συμπεράσματα των συγγραφέων θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον όλων των μελετητών της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της συγκριτικής δημόσιας πολιτικής."
(Claudio Radaelli)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Τάκης ΘεοδωρόπουλοςΔημοκρατία, πώς τη θέλουμε;"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"25/6/2011
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΤα όρια του εξευρωπαϊσμού"Το Ποντίκι"25/11/2010
Γεώργιος Π. ΜαλούχοςΈνα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω προς την Ευρώπη"Το Βήμα"/ "Βιβλία"7/11/2010
Πλάτων ΤήνιοςΗ μοναξιά των μεταρρυθμιστών και η αποτυχία των μεταρρυθμιστών"The Athens Review of Books"12Νοέμβριος 2010
Αριστοτελία ΠελώνηΤο ελληνικό «χωριό Ποτέμκιν»"Τα Νέα"9/10/2010
Τα όρια του εξευρωπαϊσμού: Δημόσια Πολιτική και Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδαentertainment.in.gr