Βιβλίο
Εύξεινος Πόντος
Φωτογραφικό λεύκωμα των Αδελφών Κακούλη

Φωτογράφος: Αδελφοί Κακούλη
Νίκη Μαρκασιώτη
Φωτογράφος: Κυριάκος Κακούλης
Φωτογράφος: Μιλτιάδης Κακούλης
Φωτογράφος: Θρασύβουλος Κακούλης
Επιμελητής: Νίκη Μαρκασιώτη
Αθήνα
Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 173
Σχήμα: 31χ31
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6812-12-5
Σημειώσεις: Πρόλογος: Ιωάννης Κ. Μαζαράκης - Αινιάν, γενικός γραμματέας Ι.Ε.Ε.Ε. Εισαγωγή: Χρήστος Σαμουηλίδης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 31.80€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-06-2018)
Περίληψη:

[...] Οι αδελφοί Κακούλη (Κυριάκος, Μιλτιάδης, Θρασύβουλος) υπήρξαν από τους πλέον γνωστούς φωτογράφους της Τραπεζούντας. Το φωτογραφείο τους το οποίο βρισκόταν στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης υπό την επωνυμία "Mer Noir", "Μαύρη Θάλασσα", λειτουργούσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1870 από τον Κυριάκο Κακούλη. Η παλαιότερη γνωστή σωζόμενη φωτογραφία τους είναι του 1873 και εικονίζει τον Μητροπολίτη Τραπεζούντας Κωνστάντιο Α΄. Όταν μερικά χρόνια αργότερα ο Μιλτιάδης Κακούλης, μικρότερος αδελφός του Κυριάκου, επέστρεψε στην Τραπεζούντα από το Παρίσι, όπου σπούδασε την τέχνη της φωτογραφίας, ξεκίνησε να εργάζεται στο οικογενειακό φωτογραφείο. [...]
Στο Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου φυλάσσονται δύο φωτογραφικά λευκώματα (διαστάσεων 0,24Χ0,32 μ.) με φωτογραφίες του Κυριάκου και των αδελφών Κακούλη που χρονολογούνται γύρω στα 1890.
Το πρώτο προέρχεται από δωρεά του Ι. Γ. Φιλήμονος το 1934 και περιέχει 48 φωτογραφίες που απεικονίζουν απόψεις και μνημεία της Τραπεζούντας, Σαμψούντας, Κερασούντας και Πλατάνων. το λεύκωμα αυτό απέκτησε ο πατέρας τού δωρητή Γεώργιος Φιλήμων κατά το διάστημα που υπηρετούσε ως πρόξενος της Ελλάδος στο Ελληνικό Προξενείο Τραπεζούντας (1886-).
Το δεύτερο προέρχεται από αγορά (1989) και περιέχει 54 φωτογραφίες της Τραπεζούντας, Κερασούντας, Σαμψούντας, Κοτυώρων, Πολίτα, Πλατάνων, Κορδύλης, Ριζούντας, Οινόης και παραδοσιακών ενδυμασιών του Πόντου. [...]

Νίκη Μαρκασιώτη
Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Κριτικές - Παρουσιάσεις: