Βιβλίο
Το μεγάλο αστείο του κόσμου
Επιστημονική παρωδία

Γιάννης Κουγιουμουτζάκης
Ηράκλειο Κρήτης
Δοκιμάκης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 464
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9433-14-3
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.21€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-10-2010)
Περίληψη:

Στην μεταπυρηνική Γη κυβερνούν οι έσχατοι που έσονται πρώτοι. Οι νέοι πλανητάρχες ιδρύουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Κλαδιών και Ονείρων.
Στον τραυματισμένο πλανήτη λατρεύεται η Μεγάλη Μητέρα Θεά.

Τα μυστήρια, όμως, πληθαίνουν.
Ο παππούς Μανόλης, άθελά του, παθαίνει μια ανακάλυψη. Θεοί κρυφακούν τη μουσική του παράτολμου συνθέτη Μέλη. Η κατάρα της φιλοσοφίας στη φυσική πιάνει. Μια θεά θέλει να παντρευτεί το Χρόνο, αλλά ο γαμπρός κρύβεται.

Οι διαφορές της Μεγάλης Μητέρας Θεάς με τον παππού οδηγούν σε απίστευτες περιπέτειες τους πάντες. Και τη Θεά.
Η ανακάλυψη του παππού οδηγεί στην κατασκευή "σκαφών" που ταξιδεύουν πιο γρήγορα από το φως. Οι φυσικοί αποτρελαίνονται. Το Μεγάλο Αστείο του Κόσμου ταξιδεύει στους χώρους και στους χρόνους για να βρει τι είναι, επιτέλους, η Μεγάλη Άλλη, η μουσική. Οι διχασμένοι επιστήμονες τσακώνονται και υπονομεύουν το στόχο της επιχείρησης. Μια επανάσταση εξυφαίνεται κρυφά στο σαλεμένο σκάφος.

Οι ήρωες είναι απρόβλεπτοι, ονειροπόλοι, επαναστάτες, τρυφεροί, απλοί, αστείοι - ανθρώπινοι. Και περίεργοι - ενώ ψάχνουν τη μουσική, ρίχνουν κλεφτές ματιές στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Ταξιδεύουν και γελούν με την έπαρση της τρέχουσας επιστημονικής βεβαιότητας. Γέλιο, αντί για κλάμα, στο μεγάλο αστείο του κόσμου, στον άπιαστο Χρόνο και στη λαϊκή αγορά των ονείρων.

Για να δράσεις, πρέπει να το 'χεις το όνειρο. Δεν είναι απόδραση το όνειρο. Είναι η απόσταση κι η φόρα για το σάλτο των προκλήσεων του ξύπνιου.
Το Μεγάλο Αστείο του Κόσμου δεν είναι καράβι του νόστου, αλλά μια παρωδία. Μια μαζική έξοδος ελευθερίας στις χώρες του πιθανού. Και του απίθανου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ζαχαρίας ΚατσακόςΜια ευφυής σύλληψη για τον κόσμο"Fractal"Σεπτέμβριος 2016
Τέσυ ΜπάιλαΤο μεγάλο αστείο του κόσμουΠεριοδικό "Κλεψύδρα"2Μάιος 2012
Παναγιώτης Ι. ΓεωργουδήςΈργα, ιστορίες και χρέη της Κρήτης"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"6639/7/2011
"Βιτρίνα"Το μεγάλο αστείο του κόσμουΠεριοδικό "Index"43Δεκέμβριος 2010
Γιώργος Α. ΚιούσηςΠρέπει να το 'χεις τ' όνειρο"Ελευθεροτυπία"19/11/2010