Βιβλίο
Φύλο και κοινωνικό κεφάλαιο

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Μαίρη Λεοντσίνη
Lisa Adkins
Kate Bezanson
Ronald S. Burt
Pippa Norris
Ronald Inglehart
Virginia Sapiro
Vivien Lowndes
Barbara A. Misztal
Scott Schieman
Pauline Hope Cheong
Rosalind Edwards
Harry Goulbourne
John Solomos
Sara R. Curran
Filiz Garip
Chang Y. Chung
Kanchana Tangchonlatip
Virginia Morrow
Isabella Paoletti
Μετάφραση: Λιόπη Αμπατζή
Μετάφραση: Χρυσούλα Μεντζαλίρα
Αθήνα
Κριτική
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 513
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-218-700-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Social Capital: The Anatomy of a Troubled Concept; Gender and the Limits of Social Capital; The Gender of Social Capital; et.al.
Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 40.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-11-2010)
Περίληψη:

Ο όρος "κοινωνικό κεφάλαιο" αναφέρεται στους πόρους που μπορούν να κινητοποιηθούν από τη συμμετοχή σε ομάδες και δίκτυα, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη των στόχων των μελών τους.
Στις μέχρι τώρα μελέτες για το κοινωνικό κεφάλαιο έχει παραμεληθεί η παράμετρος "φύλο", γεγονός που ενισχύει τη διχοτομική αντίληψη της πραγματικότητας και προωθεί σεξιστικές αντιλήψεις για την κοινωνικότητα.

Τα κείμενα του συλλογικού τόμου "Φύλο και κοινωνικό κεφάλαιο" πραγματεύονται τους τρόπους με τους οποίους το κοινωνικό φύλο επηρεάζει την παραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου. Μέσα από μια κριτική σκοπιά αναλύονται οι τυπικές και μη εκδοχές της γυναικείας κοινωνικότητας, η σημασία (και οι παγίδες) της συμπερίληψης του φύλου στην κοινωνική πολιτική, οι τρόποι συγκρότησης της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών, οι γυναικείες συλλογικότητες, καθώς και τα μεθοδολογικά προβλήματα τα οποία εγείρονται από τη γενίκευση της έννοιας του κοινωνικού κεφαλαίου.

Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό στη σχετική ελληνική βιβλιογραφία, θέτοντας νέα ερωτήματα και εξυπηρετώντας μελλοντικές ερευνητικές απόπειρες.


Περιεχόμενα:

- Lisa Adkins, "Κοινωνικό κεφάλαιο: η ανατομία μιας επίμαχης έννοιας".
- Kate Bezanson, "Φύλο και τα όρια του κοινωνικού κεφαλαίου"
- Ronald S. Burt, "Το φύλο του κοινωνικού κεφαλαίου"
- Pippa Norris, Ronald Inglehart, "Ανιχνεύοντας την έμφυλη διάσταση στο κοινωνικό κεφάλαιο: παίζοντας μπόουλινγκ σε γυναικείες λέσχες;"
- Virginia Sapiro, "Φύλο, κοινωνικό κεφάλαιο και πολιτική"
- Vivien Lowndes, "Να τα καταφέρεις ή να επιτύχεις; Γυναίκες, κοινωνικό κεφάλαιο και πολιτική συμμετοχή".
Barbara A. Misztal, "Η νέα σημασία της σχέσης ανάμεσα στο τυπικό και το άτυπο"
- Scott Schieman, "Η στεγαστική σταθερότητα και ο κοινωνικός αντίκτυπος της υποβάθμισης μιας γειτονιάς: μελέτη των επιδράσεων που εξαρτώνται από το φύλο και τη φυλή".
- Pauline Hope Cheong, Rosalind Edwards, Harry Goulbourne, John Solomos, "Μετανάστευση, κοινωνική συνοχή και κοινωνικό κεφάλαιο: μια κριτική επισκόπηση".
- Sara R. Curran, Filiz Garip, Chang Y. Chung, Kanchana Tangchonlatip, "Έμφυλο μεταναστευτικό κοινωνικό κεφάλαιο: στοιχεία από την Ταϊλάνδη".
- Virginia Morrow, "Εννοιολόγηση του κοινωνικού κεφαλαίου σε σχέση με τα παιδιά και τους νέους: είναι διαφορετικό για τα κορίτσια;"
- Isabella Paoletti, "Παροχή φροντίδας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας: μια έμφυλη πρακτική".