Βιβλίο
Μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού
Η τολμηρότερη ιστορία που γράφτηκε στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949

Κώστας Γκριτζώνας
Υπεύθυνος Σειράς: Παντελής Βούλγαρης
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2010
σ. 300
Σχήμα: 20χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-865-3
Βήμα Μαρτυρίες· Ο Εμφύλιος σε Α' Ενικό 2
Ονομασία Υποσειράς: Οι Γυναίκες
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Φιλίστωρ", 2001. Πρόλογος στην έκδοση από "Το Βήμα": Παντελής Βούλγαρης. Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Grafica Veneta S.p.A. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 5.11.2010.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 3.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 05-11-2010)
Περίληψη:

"Πιστεύω ότι αυτός ο χώρος, τον οποίο τώρα εσείς τον ποτίζετε με το αίμα μου, αύριο θα γίνει τόπος προσκυνήματος και θα 'ρχονται εδώ τα παιδιά σας να τον ραίνουν με λουλούδια". Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της αγωνίστριας Αθηνάς Μπενέκον μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και κάπως έτσι πορεύτηκαν όλες οι μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού, δίχως φόβο, χωρίς κανένα δισταγμό, στον αγώνα τους για μια ελεύθερη πατρίδα."

Ο Κώστας Γκριτζώνας σε τούτο το βιβλίο του μιλά για ένα φαινόμενο μαζικού ηρωισμού μαχητριών, πρωτοφανέρωτο για γυναίκες. Δεν πρόκειται για εξαιρέσεις, ισχυρίζεται ο συγγραφέας και φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να καταγράψει κάποιος τη συνολική εικόνα της Ελληνίδας αντάρτισσας, που αγωνίστηκε πλάι στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και έγραψε τη δική της τολμηρή και απαράμιλλη ιστορία.