Βιβλίο
Στυλιανός Αλεξίου, Ζήσιμος Λορεντζάτος: Αλληλογραφία 1967 - 2003

Στυλιανός Αλεξίου
Ζήσιμος Λορεντζάτος
Επιμέλεια: Κώστας Μπουρναζάκης
Ηράκλειο Κρήτης
Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 108
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7970-53-4
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.24€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-11-2010)
Περίληψη:

Σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική έκδοση έχομε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την μακρόχρονη επιστολική επικοινωνία δυο κορυφαίων προσωπικοτήτων των ελληνικών γραμμάτων. Η δημιουργική πορεία τους αυτό το χρονικό διάστημα πλουτίζει τον πολιτισμό του τόπου μας με σπουδαία έργα. Και δίδεται τώρα η δυνατότητα, χάρη στην "Αλληλογραφία" τους, να δούμε την κριτική ανταπόκριση που είχαν τα έργα τους στις αντίστοιχες αναγνώσεις τους. Να διαβάσουμε τις γνώμες που εξέφραζαν οι δυο επιστολογράφοι. Να ακούσουμε τις προσωπικές τους απόψεις, τα σχέδια, τις κρίσεις τους για πλήθος πνευματικών ζητημάτων, κι επίσης να έχουμε τις αναφορές τους για πολλές μεγάλες μορφές των γραμμάτων μας.
Όπως είπε ένας σπουδαίος φιλόλογος: "Η Αλληλογραφία των μεγάλων συγγραφέων, αυτών που κατέκτησαν ένα σημαντικό χώρο στην ιστορία του πνεύματος, ανήκει κι αυτή στο σύνολο του έργου τους". Και η έκδοση: "Στυλιανός Αλεξίου-Ζήσιμος Λορεντζάτος "Αλληλογραφία (1967- 2003)"" προσφέρει μια σπουδαία δυνατότητα γνωριμίας και μελέτης του έργου τους και αναμφίβολα μας κάνει προσιτότερες τις δυο αυτές μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων μας, όχι μόνο στο πεδίο της δημιουργικής τους πορείας αλλά και στις πορείες της προσωπικής τους ζωής.
Η παρουσίαση και ο πλούσιος φιλολογικός σχολιασμός των κειμένων της έκδοσης από τον Κώστα Μπουρναζάκη (ο οποίος μας έχει προσφέρει και άλλες μελέτες για τους δυο επιστολογράφους), παρέχουν στον αναγνώστη του βιβλίου τα απαραίτητα στοιχεία για την απρόσκοπτη ανάγνωση και την επίλυση κάθε απορίας του. Στα Επίμετρα παρουσιάζονται έξι ακόμη κείμενα (μια συνέντευξη, άρθρα και μελέτες), που συμπληρώνουν και φωτίζουν αποτελεσματικά το σώμα των γραμμάτων. Ένα φωτογραφικό ένθετο με πολλές αδημοσίευτες και άγνωστες φωτογραφίες του Αλεξίου και του Λορεντζάτου, βιβλίων και χειρογράφων τους, ολοκληρώνει αυτή, την ξεχωριστή για τα σύγχρονα ελληνικά γράμματα, έκδοση.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Παναγιώτης Ι. ΓεωργουδήςΜε θέα το Σύμπαν"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"6507/4/2011
Σπύρος ΓιανναράςΗ αλληλογραφία δύο μεγάλων αναστημάτων"Η Καθημερινή"15/2/2011
Νίκος Δ. ΤριανταφυλλόπουλοςΜια εξαιρετική γ ρ α μ μ α τ ι κ ή συζήτηση για τον Ερωτόκριτο, τον Διγενή Ακρίτη, τον Σολωμό και άλλα κείμεναΠεριοδικό "Νέα Εστία"1841Φεβρουάριος 2011
Νίκος Α. ΜπακουνάκηςΛορεντζάτος, Αλεξίου"Το Βήμα"/ "Βιβλία"9/1/2011
Βασίλης Κ. ΚαλαμαράςΜαφίες, σε ανθρώπινα μεγαλεία τόπων"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"63418/12/2010
Όλγα ΣελλάΤαξίδι δι’ αλληλογραφίας σε ιδέες και συναισθήματα"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"5/12/2010