Βιβλίο
Ινδία, βαδίζοντας με τους συντρόφους
Οι άγνωστες εξεγέρσεις, ο άγνωστος πόλεμος του 21ου αιώνα

Συλλογικό έργο
Αρουντάτι Ρόι
Γκ. Ν. Σαϊμπάμπα
Σουχάτο Μάντρα
Κισέντζι
Αμίτ Μπαττατσαρύια
Ράντα Ντ' Σόουζα
Τσερουκούρι Ράικουμαρ (Άζαντ)
Σανκάρ Γκοπαλακρίσναν
Πόθικ Γκος
κ.ά.
Μεταφραστής: Ζωή Τούντα
Μεταφραστής: Γιώτα Φραγκιά
Μεταφραστής: Μαρία Χατζησταυράκη
Μεταφραστής: Μαρίνα Πρεντούλη
Μεταφραστής: Δημήτρης Τσιώλης
Μεταφραστής: Μαρία Δεβελέκου
Μεταφραστής: Ντίνα Κότσιφα
Επιμελητής: Χρήστος Γιοβανόπουλος
Αθήνα
Α/συνέχεια
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 158
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6625-17-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Κινήματα στον Κόσμο
Σημειώσεις: Πρόλογος: Χρήστος Γιοβανόπουλος.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.09€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 16-11-2010)
Περίληψη:

Το βιβλίο "Ινδία, βαδίζοντας με τους συντρόφους" είναι μια συλλογή κειμένων της Αρουντάτι Ρόι και άλλων αγωνιστών και μελετητών για τα κινήματα των Ναξαλιτών και των Αντιβάσι. Δεκάδες κινήματα για τη γη, ενάντια στις εκτοπίσεις πληθυσμών, τρεις εξεγέρσεις, ένα ισχυρό αντάρτικο κι ένας εξελισσόμενος πόλεμος ενάντια στο λαό, η Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι, συγκροτούν τη σημερινή, πλούσια μα άγνωστη πραγματικότητα μιας από τις ανερχόμενες "δυνάμεις" του υπό διαμόρφωση 21ου αιώνα.

Η μαρτυρία της Αρουντάτι Ρόι από τη ζούγκλα της Νταντακαράνια, για το "ποιοι είναι οι Μαοϊκοί", σπάει τον αποκλεισμό τον οποίο τους έχει επιβάλλει το ινδικό κράτος. Μαζί με μια ανθολογία κειμένων που πραγματεύονται ζητήματα της αντίστασης των Αντιβάσι και των Ναξαλιτών, επιχειρείται να δοθεί μια σφαιρική εικόνα του "ουράνιου τόξου" των κινημάτων της Ινδίας, της δράσης τους και του πλούτου τους. Μιας αντιπαράθεσης που βρίσκεται στην καρδιά σύγχρονων προβλημάτων που θέτει η επίθεση και η κρίση του καπιταλισμού στην οργάνωση της αντίστασης των λαών.

"Ίσως 10 χρόνια πριν... ο λαός ακόμα να συζητούσε για το μοντέλο "ανάπτυξης" το οποίο του είχε επιβληθεί από την Νέα Οικονομική Πολιτική. Τώρα η απόρριψη αυτού του μοντέλου είναι καθολική. Είναι απόλυτη. Όλοι από τους υποστηρικτές του Γκάντι μέχρι του Μάο συμφωνούν σε αυτό. Το μόνο ερώτημα τώρα είναι: ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το διαλύσουμε;"

Οι Μαοϊκοί προσπαθούν να ανατρέψουν τον ινδικό κράτος. Θα έλεγα ότι, το ινδικό κράτος έχει ήδη ανατραπεί από τις εταιρείες."

Αρουντάτι Ρόι

Γράφουν επίσης:
Άζαντ, Κισέντζι, Α. Μπατατσαρύια, Γκ. Ν. Σαϊμπάμπα, Σ. Μπάντρα, Π. Γκος, Ρ. Ντ' Σόουζα, Σ. Γκίρι, Σ. Γκοπαλακρίσναν.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: