Βιβλίο
Ο Οκτώβρης και η εποχή μας

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Χρήστος Κεφαλής
Νικολάι Μπουχάριν
Λέον Τρότσκι
Λεβ Καμένεφ
Γκριγκόρι Ζινοβιέφ
Καρλ Ράντεκ
Έντουαρντ Ρος
Ανατόλι Λουνατσάρσκι
Χάρολντ Λάσκι
Ε. Χ. Καρ
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Άγγελος Τερζάκης
Μπέσι Μπίτι
Μπέρνχαρντ Ράιχενμπαχ
Ρουτ Φίσερ
Έρνστ Φίσερ
Νικήτα Χρουστσόφ
Ερνέστ Μαντέλ
Μαργκαρέτε Νοΐμάν
Μπέρτολτ Μπρεχτ
Φερνάντο Κλαουντίν
Γιάννης Ιωαννίδης
Διδώ Σωτηρίου
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Ανδρέας Κλόκε
Έλενα Σίχαν
Άντι Μπλούντεν
Άννα Τσεν
Έλλη Παππά
Ορέστης Πασχαλίνας
Χρήστος Κεφαλής
Γιάννης Τόλιος
Ευθύνη Σειράς: Άρης Μαραγκόπουλος
Αθήνα
Τόπος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 599
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6863-85-1
Σύγχρονος Προβληματισμός
Σημειώσεις: Πρόλογος, εισαγωγή: Χρήστος Κεφαλής.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.24€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-11-2010)
Περίληψη:

Η Οκτωβριανή Επανάσταση υπήρξε ένα ορόσημο του 20ού αιώνα. Οι συζητήσεις και οι διαμάχες που υποκίνησε ήταν οξείες και καθολικές, μη αφήνοντας ανεπηρέαστη καμιά σφαίρα. Όχι λιγότερο σημαντικές ήταν οι μετέπειτα εξελίξεις, από την άνοδο του Στάλιν στη δεκαετία του 1920 ως τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Αυτά τα γεγονότα, αλλά και τα εμφανή αδιέξοδα και οι κίνδυνοι στην εποχή της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, θέτουν επί τάπητος ερωτήματα όπως: Ποιοι παράγοντες επέτρεψαν στους Μπολσεβίκους να καθοδηγήσουν με επάρκεια την επανάσταση; Ήταν αναπόφευκτος ο μετέπειτα εκφυλισμός και αποτελεί αποτέλεσμα του μπολσεβικισμού και διάψευση της μαρξιστικής θεωρίας; Τι από τις θετικές δυνατότητες του Οκτώβρη υλοποιήθηκε και ποιες εναλλακτικές δυνατότητες υπήρχαν ώστε να αποφευχθεί η αρνητική έκβαση;

Η συλλογή "Ο Οκτώβρης και η εποχή μας" φιλοδοξεί να συνεισφέρει ορισμένες πρώτες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να δώσει αφορμές για παραπέρα έρευνα, κάνοντας προσιτές στο κοινό άγνωστες πηγές. Τοποθετούμενο στα πλαίσια της μαρξιστικής, προοδευτικής παράδοσης, το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη:
- Κείμενα μπολσεβίκων ηγετών της περιόδου 1917-24 για τον Λένιν και για ποικίλα θέματα της επανάστασης: Ν. Μπουχάριν, Λ. Τρότσκι, Λ. Κάμενεφ, Γκ. Ζινόβιεφ, Κ. Ράντεκ, Α. Λουνατσάρσκι.
- Μεταγενέστερες προοδευτικές μαρτυρίες και αναλύσεις: Χ. Λάσκι, Ε.Χ. Καρ, Α. Αϊνστάιν, Α. Τερζάκης, Μπ. Μπίτι, Μπ. Ράιχενμπαχ, Ρ. Φίσερ, Ε. Φίσερ, Ν. Χρουστσόφ, Μ. Νόιμαν, Ε. Μαντέλ, Τζ. Χάνσεν & Ρ. Μονρό, Μπ. Μπρεχτ, Φ. Κλαουντίν, Γ. Ιωαννίδης, Δ. Σωτηρίου.
- Πρόσφατες συνεισφορές μαρξιστών ερευνητών: Τ. Μαστρογιαννόπουλος, Α. Κλόκε, Ε. Σίχαν, Α. Μπλούντεν, Ά. Τσεν, Έ. Παππά, Ο. Πασχαλινάς, Χ. Κεφαλής, Γ. Τόλιος, Σ. Σέγιερς.

Οι συνεισφέροντες στον τόμο συμφωνούν γενικά στην υπεράσπιση του έργου του Οκτώβρη, την κριτική του σταλινικού εκφυλισμού και τη γόνιμη μαρξιστική αναζήτηση της σοσιαλιστικής προοπτικής στο μέλλον. Κίνητρό τους ήταν η συνειδητοποίηση της ανάγκης να καταπολεμηθεί η σύγχυση των ημερών και να εκτεθούν οι προσπάθειες να εξαχθεί από τα γεγονότα του τέλους του 20ού αιώνα μια δικαίωση του καπιταλισμού ή του σταλινισμού, ώστε να συνειδητοποιηθούν τα πραγματικά διλήμματα της εποχής μας.

Στο κατώφλι του νέου αιώνα, όταν ο καπιταλισμός περνά την πιο βαθιά κρίση του και η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα εξαπλώνεται, το ενδιαφέρον για την ιστορία του επαναστατικού, κομμουνιστικού κινήματος αναζωογονείται. Η Οκτωβριανή Επανάσταση αποτελεί βασικό σταθμό αυτής της ιστορίας. Η μελέτη της μπορεί να προσφέρει γνώση και αφορμές για τη σύγχρονη ριζοσπαστική σκέψη και δράση.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κώστας ΠίτταςΆνισο αποτέλεσμαΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"84Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2011
Χάρολντ Λάσκι. Η Ρωσική Επανάσταση"Η Εποχή"5/12/2010