Βιβλίο
Ημερολόγιο 2011: Φλώρινα
Τόπος ζηλευτός
Calendar 2011: Florina: An Enviable Place

Πέτρος Σαραντάκης
Μεταφραστής: Βασιλική - Λάινα Ρήγου
Φωτογράφος: Ηλίας Γεωργουλέας
Φωτογράφος: Γιάννης Γιαννέλος
Φωτογράφος: Νίκος Λάμπρου
Φωτογράφος: Πέτρος Σαραντάκης
Αθήνα
Μίλητος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 136
Σχήμα: 23χ25
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-464-180-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 19.69€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 26-11-2010)
Περίληψη:

Απαράμιλλη φυσική ομορφιά, σπουδαία ιστορία, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα συνθέτουν την εικόνα του νομού της Φλώρινας, που κατάφερε να διατηρήσει
την αυθεντικότητά του, όσο λίγοι τόποι της πατρίδας μας. Ας κύλησαν οι αιώνες, ας πέρασαν τα χρόνια. Ο τόπος, τα μνημεία που απέμειναν και οι άνθρωποι του διέσωσαν ένα μεγάλο μέρος από την παλαιά ατμόσφαιρα και τη γνήσια ψυχή τους.

Η πόλη της Φλώρινας στέκεται πανέμορφη στη μια άκρη του εύφορου λεκανοπεδίου, έχει τα σπίτια της απλωμένα στις δυο όχθες του ποταμού Σακουλέβα ενώ τα αντερείσματα των ολοπράσινων βουνών της, της παρέχουν ανεκτίμητη ομορφιά και διαρκή προστασία. Όποια εποχή του χρόνου και αν την αντικρίσει η άπληστη ματιά, θα παραμείνει μαγεμένη από τις διαφορετικές όψεις και την ποικιλία των χρωμάτων της.

Στον πλουτοφόρο κάμπο της, στις πλαγιές των χαμηλών λόφων και των δασωμένων βουνών της, αναπτύσσονται γραφικοί οικισμοί με πλούσια ιστορία και ξεχωριστή ομορφιά. Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής και τα εκθέματα των μουσείων μαρτυρούν την αρχαία ιστορία του τόπου, τα βυζαντινά μνημεία, κυρίως της περιοχής των Πρεσπών, δείχνουν την άνθηση των βυΖαντινών χρόνων ενώ πάνω στα αρχοντόσπιτα της Φλώρινας και στα σχολεία αρκετών οικισμών διακρίνεται η ακμή των δυο προηγούμενων αιώνων.

Μοναδική όμως είναι η έλξη που προκαλεί στον επισκέπτη το σπάνιο φυσικό περιβάλλον των έξι λιμνών οι οποίες σχηματίζονται στην περιοχή, της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας, της Χειμαδίτιδας, της Βεγορίτιδος, της λίμνης Ζάζαρης και των Πετρών μαζί με τις δασωμένες, με οξιές και βελανιδιές, βουνοκορφές του Βορά (Καϊμακτσαλάν), του Βαρνούντα και του όρους Βέρνον (Βίτσι). Εδώ όπου βρίσκει καταφύγιο ένα σημαντικό μέρος απειλούμενων με εξαφάνιση πουλιών και άγριων ζώων, αλλά και τόποι όπου συναντάται μεγάλο μέρος της εγχώριας χλωρίδας.

Στις σελίδες αυτού του ημερολογίου επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε την εικόνα ενός τόπου ευλογημένου, ενός τόπου ζηλευτού που αποτελεί πηγή έμπνευσης και αληθινό καταφύγιο γαλήνης.

Πέτρος Ι. Σαραντάκης