Βιβλίο
El Greco
Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ελένη Σμαραγδή
Αθήνα
Μίλητος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 489
Σχήμα: 28χ24
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-464-189-5
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 60.57€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 30-11-2010)
Περίληψη:

Πως έγινε αυτό το θαύμα; Γιατί τα φιλόδοξα σχέδια όταν ολοκληρωθούν μοιάζουν με θαύματα κι αυτοί που εργάστηκαν, αναλογιζόμενοι τον όγκο της δουλειάς που αντιπροσώπευσαν, τους φόβους και τις ελπίδες που έθρεψαν κατά το διάστημα της κύησης τους, είναι ίσως οι πρώτοι έκπληκτοι. Το θαύμα λοιπόν αυτό επιτελέστηκε χάρη στη συμβολή πολλών παραγόντων.

Χάρη στους πρωτεργάτες και το έμψυχο υλικό, στον σκηνοθέτη, στους παραγωγούς, σ' αυτούς που δούλεψαν το σενάριο, τους ηθοποιούς, τους τεχνικούς, σ' εκείνους που κίνησαν τις μηχανές, σ' αυτούς που επεξεργάστηκαν το φιλμ στα εργαστήρια αλλά και σ' έναν ολόκληρο κόσμο, λιγότερο ορατό, ο οποίος εργάστηκε με ζήλο για την κατασκευή των ντεκόρ, των κοστουμιών και των μικρών αντικειμένων...

Στις σελίδες αυτού του λευκώματος, υπάρχουν κείμενα και εικόνες στις οποίες μπορεί να δει κανείς, είτε υπήρξε θεατής της ταινίας είτε όχι, ανέκδοτα στιγμιότυπα των ηθοποιών, του συνεργείου, καθώς και από τα γυρίσματα και την προεργασία.

Υπάρχει επίσης το σενάριο, με αποσπάσματα από το storyboard και καρέ της ταινίας, στιγμιότυπα από τις πρεμιέρες και τα διεθνή φεστιβάλ, από τις εκθέσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τα προϊόντα της ταινίας καθώς και από το νεοσύστατο μουσείο για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τρία χρόνια μετά, υπογράφουμε τον ΕΠΙΛΟΓΟ της ταινίας "El Greco" ευχαριστώντας όλους όσους βοήθησαν είτε ως συμμετέχοντες υλικά ή ηθικά είτε ως εργαζόμενοι είτε απλά ως θεατές, κυρίως αυτούς. Γιατί τα εκατομμύρια των θεατών έδωσαν στην ταινία τις διαστάσεις ενός θριάμβου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μυρτώ ΤσελέντηΦως στην αθέατη πλευρά της ταινίας"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"29/1/2011
Έλσα ΣπυριδοπούλουΟ αόρατος κόσμος μιας ταινίας"Μακεδονία"25/1/2011
Τίνα ΣγουροπούλουEl Greco: Τα γυρίσματα μέσα από ένα λεύκωμα"Βραδυνή"27/12/2010
Ο πολυβραβευμένος El Greco ζωντανεύει σ' ένα πλούσιο λεύκωμα"Realnews"24/12/2010
Παρή ΣπίνουΟ λόγος της εικόνας"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"47312/12/2010
Ίνα ΤαράντουΕl Greco, η ταινία του Γιάννη Σμαραγδήwww.protagon.gr27/11/2010
Ο κινηματογραφικός «Εl Greco» τώρα και στα βιβλιοπωλεία"Το Βήμα"26/11/2010