Βιβλίο
Η Άλωση της Πόλης, 1453
Η κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και η πτώση της Βασιλεύουσας

Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Chris Johns
Επιμελητής: Νίκος Σ. Μάργαρης
Επιμελητής: Μαρία Ατματζίδου
Επιμελητής: Μάριος Θεοδωρακάκης
Μεταφραστής: Τίνα Θέου
Αθήνα
4π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε.
2010
σ. 160
Σχήμα: 32χ24
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-488-089-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
National Geographic· Ιστορία του Ελληνικού Έθνους: Μονογραφίες
Σημειώσεις: Copyright: National Geographic Society. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 30.11.2010. Απαγορεύεται η μεταπώληση & εν γένει εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της εκδότριας εταιρείας, 4π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 8.98€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 02-12-2010)
Περίληψη:

Με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους σταυροφόρους ης Δ' Σταυροφορίας άρχισε η κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι Φράγκοι δεν περιορίστηκαν στην κατάληψη της Πόλης, αλλά διέπραξαν και απίστευτες λεηλασίες και σφαγές. Μάλιστα, η έκτασή τους ήταν τέτοια, που έπειτα από 800 και πλέον χρόνια ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους ορθοδόξους στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Μολονότι αργότερα οι Έλληνες επανέκτησαν την Πόλη, η παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα το 1430 να περιλαμβάνει μόνο την Κωνσταντινούπολη με τα περίχωρά της και το Δεσποτάτο του Μοριά. Οι προσπάθειες του Ιωάννη Παλαιολόγου για εξασφάλιση βοήθειας από τη Δύση μέσω της ένωσης των Εκκλησιών δημιούργησαν τρομερές διενέξεις μεταξύ των ενωτικών και των ανθενωτικών. Οι προσπάθειες του επόμενου αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, να πείσει τον πάπα να συνδράμει, όπως όριζαν οι αποφάσεις της Συνόδου της Φλερεντίας, συνάντησαν την πιο σκληρή αντίδραση των ανθενωτικών, οι οποίοι δήλωναν απροκάλυπτα ότι προτιμούσαν να δουν στο μέσο της οδού τούρκικο φακιόλι παρά λατινική καλύπτρα.

Την ίδια εποχή αναρρήθηκε στον οθωμανικό θρόνο ο αδιάλλακτος Μωάμεθ Β΄, που διαδέχτηκε το μετριοπαθή πατέρα του, Μουράτ Β'. Πρωταρχικός στόχος του νέου σουλτάνου ήταν να κυριεύσει την Κωνσταντινούπολη. Το κατάφερε έπειτα από πολιορκία 55 ημερών. Η Άλωση της Πόλης έγινε την Τρίτη 29 Μαΐου 153.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι τελευταίες στιγμές της βασιλεύουσας, με "εγκυκλοπαιδικό" και συνάμα γλαφυρό τρόπο, και προπάντων με την ανεπανάληπτη ποιότητα που χαρακτηρίζει το National Geographic.

Περιέχονται τα κείμενα:

- Editorial

Πρώτο μέρος
- Ιστορικό πλαίσιο

Δεύτερο μέρος
- Βυζαντινή Αυτοκρατορία από το χθες στο σήμερα

Τρίτο μέρος
- 1453, η Πόλις εάλω

Τέταρτο μέρος
- Χρονολόγιο

Πέμπτο μέρος
- Οι πρωταγωνιστές