Βιβλίο
Οι ιχθύες ως σύμβολο και ως τεχνούργημα
Απόπειρες ερμηνείας

Συλλογικό έργο
Ε. Γκούβα
Γ. Πάσχος
Μ. Γκούβα
Αθήνα
Ίνδικτος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 478
Σχήμα: 21χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-518-379-0
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 41.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-03-2013)
Περίληψη:

Εργασία ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί έναν θεμελιώδη πυλώνα γνώσης που αφορά την ιστορική διαδρομή των ιχθύων μακριά από το υδάτινο περιβάλλον τους, στον κόσμο των ανθρωπίνων συμβόλων. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κείμενο που σηματοδοτεί μια ευρεία στροφή της σκέψης στο πεδίο της ερμηνείας της συμβολικής δυναμικής των ιχθύων.

Εμφορούμενοι από την επιθυμία τους να εξερευνήσουν τις πολλαπλές διασυνδέσεις των ιχθύων, οι συγγραφείς του παρόντος τόμου έστρεψαν την αναζήτησή τους προς το ιστορικό και θρησκευτικό αρχειακό υλικό και προσπάθησαν να προσεγγίσουν ερμηνευτικά τον συμβολισμό τους. Κάθε σύμβολο είναι ένας μύθος, κάθε μύθος είναι μία γνώση. Όταν συμπυκνώνεται η γνώση σχηματίζεται το σύμβολο· όταν απλώνεται το σύμβολο γίνεται μύθος. Το σύμβολο αποκαλύπτει ορισμένες όψεις της πραγματικότητας -τις πιο βαθειές- που δεν επιδέχονται κανένα άλλο γνωστικό μέσο. Οι εικόνες, τα σύμβολα, οι μύθοι, δεν είναι ανεύθυνα δημιουργήματα της ψυχής. Ανταποκρίνονται σε μια ανάγκη και εκπληρώνουν μια λειτουργία· αποκαλύπτουν τις πιο βαθειές και μυστικές μορφές της ουσίας του όντος.

Η πρωτοτυπία του κειμένου έγκειται κυρίως στις διασυνδέσεις που επιχειρεί, αλλά και στο γεγονός ότι εκφράζει με σαφήνεια τις οποιεσδήποτε ερμηνευτικές προσεγγίσεις, καταφέροντας να αποφύγει τον κίνδυνο της υπερβολικής απλούστευσης. Αυτή την εμπεριστατωμένη μελέτη πρέπει να την αποτιμήσουμε και από την σημασία της, ως μαρτυρία μιας εποχής στην ιστορία των συμβόλων.