Βιβλίο
Ο περιπατητής των δύο όχθεων
Οδοιπορικό στο Παρίσι

Guillaume Apollinaire
Μετάφραση: Νίκος Σταμπάκης
Επιμέλεια: Νίκος Σταμπάκης
Αθήνα
Φαρφουλάς
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 128
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9441-14-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Σημειώσεις: Εισαγωγή, σημειώσεις: Νίκος Σταμπάκης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.11€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-12-2010)
Περίληψη:

Ο Guillaume Apollinaire (1880-1918) υπήρξε εµβληµατική μορφή του γαλλικού μοντερνισµού κι ένας από τους µεγαλύτερους ποιητές του 20ού αι.
Στο Παρίσι όπου ζει κατά το µεγαλύτερο µέρος των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αι. συναναστρέφεται και επιδρά σε έναν εκπληκτικό αριθµό ανθρώπων που θα αποκτήσουν εµβληµατική σηµασία στη νεωτερική έκφραση: Alfred Jarry, Picasso, Henri Rousseau, Gertrude Stein, Pierre Reverdy, Marcel Duchamp, Eric Satie, αλλά και τους νεαρούς εκείνους που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της παρισινής ντανταϊστικής οµάδας και μετέπειτα της πρώτης υπερρεαλιστικής.
Καθώς βλέπουμε στο παρόν βιβλίο, συναντά και τους εκπροσώπους της περασμένης γενιάς - συμβολιστές ποιητές και συγγραφείς που διασώζονται μέσα από πλούσια ανέκδοτα και στιγμιότυπα. Το βιβλίο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό μιας και ο Apollinaire αφιερώνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον Jean Moreas περιγράφοντας τον ίδιο, τις ξεχωριστές στιγμές της φιλίας τους, αλλά και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.
Ο "Περιπατητής των δύο όχθεων" είναι το τελευταίο βιβλίο του που εκδόθηκε όσο ζούσε, το έτος του θανάτου του: αθέλητος αλλά ταιριαστός αποχαιρετισµός. Ο Apollinaire περιπλανώµενος στους δρόµους, τις βιβλιοθήκες και τα καφέ, ξεθάβοντας ιστορίες για πρόσωπα ξεχασμένα, που ανακαλούνται µόνο χάρη σε θραύσµατα διαλόγων και τίτλους βιβλίων, δεν ανακαλύπτει το θαύµα ούτε το έγκληµα - αφήνει όµως µιαν ύστατη ματιά, σαν χάδι, σ' ένα Παρίσι που ήδη χάνεται. Ένα Παρίσι, γεµάτο µε εκκεντρικούς ποιητές, περίφηµα καφέ, παράξενες βιβλιοθήκες, θεσπέσιες φάρσες και ηρωικά µεθύσια.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λίζυ Τσιριμώκου«Πάμε σαν άλλοτε» στο παλιό Παρίσι"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"23/7/2011
Λαμπρινή ΚουζέληΤο σινάφι της Μπελ Επόκ"Το Βήμα"/ "Βιβλία"13/2/2011
Μυρτώ ΤσελέντηΣτο Παρίσι με ξεναγό τον Απολινέρ"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"5/2/2011
Κώστας Θ. ΚαλφόπουλοςΣτιγμιότυπα του δρόμου, τότε και σήμερα"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"24/12/2010