Βιβλίο
Στον αστερισμό του εθνικισμού
Αλβανία και Ελλάδα στη μετα-Χότζα εποχή

Σταύρος Τζίμας
Θεσσαλονίκη
Επίκεντρο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 296
Σχήμα: 23χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-458-278-5
Σημειώσεις: Πρόλογος: Αλέξης Παπαχελάς.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.21€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 13-12-2010)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό είναι η προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα για τα δραματικά γεγονότα στη μετακομουνιστική Αλβανία. Είναι ένα εκτενές ρεπορτάζ του αυτόπτη δημοσιογράφου, ένα διαχρονικό οδοιπορικό στο οποίο καταθέτει όσα έζησε επί τόπου, όσα πληροφορήθηκε στα παρασκήνια και όλα αυτά που του αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές της κρίσης.

Ο Σταύρος Τζίμας ξέρει τα Βαλκάνια όσο ελάχιστοι Έλληνες, ή και ξένοι, δημοσιογράφοι. Βήμα προς βήμα, μας παρουσιάζει την τοιχογραφία της γειτονικής χώρας, κατεστραμμένης από τα 50 χρόνια κομμουνιστικής δικτατορίας, στην πλέον παρανοϊκή και φοβική εκδοχή της, που προσπάθησε, και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε, να επουλώσει τα τραύματά της, αφού πέρασε δια πυρός και σιδήρου, με βίαιες εξεγέρσεις και συγκρούσεις που λίγο έλειψε να την οδηγήσουν στην καταστροφή.

Ο συγγραφέας αναλύει την κατάσταση στην Αλβανία αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα, την επικίνδυνα αυξανόμενη ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο διάστημα 1993-1995, την κατάρρευσή της το 1997, με τη γνωστή υπόθεση των πυραμίδων, αλλά και περιστατικά ελληνικού εθνικισμού κάποιων κύκλων στην Ελλάδα για την "αλυσοδεμένη αδερφή".

Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα χρηστικό χρονολόγιο της αλβανικής κρίσης καθώς και ευρετήριο ονομάτων, στοιχεία που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον αναγνώστη που επιθυμεί μια σε βάθος ενημέρωση.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς που προλογίζει το βιβλίο: "Ο νεοελληνικός εθνικισμός, με την υπόθαλψη της αλυτρωτικής φρενίτιδας και τον αναθεωρητισμό του στο θέμα των συνόρων με την Αλβανία, μας οδήγησε πολλές φορές, στην εξεταζόμενη περίοδο, στα πρόθυρα της μετωπικής σύγκρουσης με τη γειτονική χώρα και λειτούργησε ως συγκοινωνούν δοχείο με τον εθνικισμό και αλυτρωτισμό της άλλης πλευράς. Το θέμα αυτό, που τείνουμε να το απωθήσουμε από τη συλλογική μας μνήμη, πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τους πολιτικούς, την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, στα πλαίσια ενός ψύχραιμου αναστοχασμού. Το πρωτογενές υλικό που κομίζει με το παρόν βιβλίο του ο Σταύρος Τζίμας είναι πολύτιμο."

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΣτον αστερισμό του εθνικισμούΠεριοδικό "Ιστορία"517Ιούλιος 2011
Μουσταφά ΜουσταφάΑλβανία, ένας ακόμη γείτονας που δεν γνωρίζουμε"Η Αυγή"26/6/2011
Μάρθα ΠύλιαΟι ελληνοαλβανικές σχέσεις και οι ευθύνες της δικής μας πλευράς"Η Αυγή"26/6/2011
Σταμάτης ΣακελλίωνΠολιτικό οδοιπορικό Ελλάδα-Αλβανία"Η Αυγή"26/6/2011
Πάσχος ΜανδραβέληςΣτον αστερισμό του εθνικισμού"Lifo"23724/2/2011
Τάσος ΤέλλογλουΜια σχεδόν "εθνική" υπόθεση"The Books' Journal"4Φεβρουάριος 2011
Κώστας ΜαρίνοςΗ άγνωστη Αλβανία"Μακεδονία"30/1/2011
Απόστολος Π. ΠαπαθεοδώρουΣτον αστερισμό της Β. Ηπείρου"Η Καθημερινή"29/1/2011
Στον Αστερισμό της Β. Ηπείρου"Η Καθημερινή"16/1/2011
Κάκη ΜπαλήΣτον αστερισμό του εθνικισμού"Αγγελιοφόρος"9/1/2011
Φίλιππος ΠανταζήςΗ δράση παρακρατικών οργανώσεων στην Αλβανία"Αδέσμευτος του Ρίζου"1/1/2011