Βιβλίο
H αμερικανική δημοκρατία σε κίνδυνο

Ρόναλντ Ντουόρκιν
Μετάφραση: Ευαγγελία Γούση
Επιμέλεια: Γρηγόρης Μολύβας
Αθήνα
Πόλις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 274
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-290-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Is Democracy Possible Here?
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.17€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-12-2010)
Περίληψη:

Στην Αμερική επικρατεί μια ριζικά καταθλιπτική πολιτική κουλτούρα, αδύναμη να εκπληρώσει τα αέναα αιτήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και να σταθεί αντιμέτωπη απέναντι στην τρομοκρατία, υποστηρίζει ο Ronald Dworkin, ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς φιλοσόφους της εποχής μας. Όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ο Dworkin ορίζει και υπερασπίζεται θεμελιώδεις αρχές προσωπικής και πολιτικής ηθικής τις οποίες μπορούν να συμμερίζονται όλοι οι πολίτες. Δείχνει πως οι κοινά αποδεκτές αρχές μπορούν να αντικαταστήσουν τη συγκινησιακή αντιπαράθεση με την πραγματική πολιτική επιχειρηματολογία και, στη θέση της περιφρόνησης, να αποκαταστήσουν τον αμοιβαίο σεβασμό. Τότε μόνο η Αμερική, και όχι μόνο, θα μπορεί να μιλά για δημοκρατία.

Ο Dworkin εισηγείται δύο θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να συμμερίζονται οι πολίτες. Πρώτον, κάθε ανθρώπινη ζωή έχει εγγενώς ίση αξία, δεύτερον, κάθε άνθρωπος έχει αναφαίρετη προσωπική ευθύνη να προσδιορίσει ο ίδιος τι έχει αξία και να την πραγματώσει στη δική του ζωή. Στη συνέχεια, δείχνει τι σημαίνει η προσήλωση σε αυτές τις αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη θέση της θρησκείας στη δημόσια ζωή, για την οικονομική δικαιοσύνη, για τον χαρακτήρα και την αξία της δημοκρατίας. Ο Dworkin υποστηρίζει ότι από αυτές τις αρχές συνάγονται, εντελώς αβίαστα, φιλελεύθερα ιδανικά. Όταν τις κατανοήσουμε σωστά, έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις βλέψεις της θρησκευτικής συντηρητικής μισαλλοδοξίας, με τη σύγχρονη αμερικανική φορολογική και κοινωνική πολιτική, όπως και με τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας. Ωστόσο, ο βασικότερος στόχος του είναι να πείσει τους ανθρώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων αλλά και τους πολίτες άλλων κρατών με παρόμοια κουλτούρα... ότι μπορούν και πρέπει να υπερασπίζονται τις δικές τους πεποιθήσεις, ερμηνεύοντας οι ίδιοι αυτές τις κοινές αξίες.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Βασίλης ΒουτσάκηςΣτα θεμέλια της κοινής ζωής μας: η μέθοδος του Ρόναλντ Ντουόρκιν"The Books' Journal"32Ιούνιος 2013
Κωνσταντίνος Α. ΠαπαγεωργίουΡόναλντ Ντουόρκιν, ο ερμηνευτής της ακεραιότητας"The Athens Review of Books"38Μάρτιος 2013
Θάνος ΣαμαρτζήςΝομικά και φιλοσοφία στον Ντουόρκιν"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"24/2/2013
Παύλος Κ. ΣούρλαςΡόναλντ Ντουόρκιν: Ο φιλόσοφος της δικαιοσύνης"Το Βήμα"17/2/2013
Φοίβος ΟικονομίδηςΗ Αμερική, ο κλήρος, η Αντίσταση και τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"68326/11/2011
Σάκης ΜαλαβάκηςΠολιτικές κόντρες"Τα Νέα"3/5/2011
Δημήτρης ΚυρίτσηςΓεφυρώνοντας τις πολιτικές μας διαφορές"The Books' Journal"5Μάρτιος 2011
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΔοκιμή υπέρ της δημοκρατίας"Η Καθημερινή"22/1/2011