Βιβλίο
Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά
Μια ψυχοθεραπεία ειπωμένη δυο φορές

Irvin Yalom
Ginny Elkin
Μετάφραση: Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Επιμέλεια: Γιάννης Ζέρβας
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 374
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-931-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Every Day Gets a Little Closer: A Twice - Told Therapy
Σημειώσεις: Προλογικά κείμενα: Γιάννης Ζέρβας, στην ελληνική έκδοση, Μαίριλυν Γιάλομ, επιμελήτρια πρωτότυπης έκδοσης, Ίρβιν Γιάλομ, Τζίννυ.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.71€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 17-12-2010)
Περίληψη:

Η Τζίννυ Έλκιν είναι μια νεαρή πολλά υποσχόμενη συγγραφέας με ψυχικά προβλήματα. Κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί από ψυχιάτρους "σχιζοειδική... με οριακά ψυχωτικές νοητικές διεργασίες". Έχοντας δοκιμάσει ποικίλες θεραπείες, ξεκινά τελικά ατομική ψυχοθεραπεία με τον Ίρβιν Γιάλομ στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Το "Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά" είναι προϊόν του θεραπευτικού τους συμβολαίου, στο οποίο συμφώνησαν να καταγράφουν χωριστά τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά τους από κάθε συνεδρία. Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται για πρώτη φορά η σχέση θεραπευτή και θεραπευομένου χωρίς καμία μυθοπλασία. Το μόνο φανταστικό στοιχείο είναι το όνομα της θεραπευόμενης, αφού για λόγους ιατρικού απορρήτου ήταν απαραίτητη η απόκρυψη της ταυτότητάς της. Σ' αυτή την ανταλλαγή σημειωμάτων, που μοιάζει σχεδόν σαν επιστολικό μυθιστόρημα, παρακολουθούμε τον τριανταεννιάχρονο Γιάλομ και την εικοσάχρονη ασθενή του να αγωνίζονται για την εμπέδωση μιας σχέσης οικειότητας και εμπιστοσύνης που θα συμβάλει καίρια στην ίαση.

Αλλά η μεγαλύτερη μαγεία που μπήκε ποτέ στη ζωή μου δεν είναι οι λέξεις, είναι τα αληθινά αισθήματα και οι αληθινές πράξεις, όπως να κλαίω και να χτυπιέμαι. Χάνομαι μιλώντας. [...] Καθόμουνα σαν πηλός σ' εκείνη την πολυθρόνα προσποιούμενη πως διαθέτω συναισθήματα και σχήμα.

Τζίννυ

Είναι σαν να φέρνει το δικό της γκρίζο σκηνικό και να το στήνει πολύ επιδέξια μέσα στα πρώτα λεπτά της ώρας. Πολύ σύντομα έχω μπλεχτεί στο δράμα. Νιώθω τον κόσμο όπως τον νιώθει εκείνη: μια παράξενη, αλλόκοτη, κυκλική μελαγχολία. Αρχίζω να μοιράζομαι την ίδια απελπισία.
Δρ. Γιάλομ

"Μέσα μου όμως αναρωτιόμουν μήπως πράγματι οι περιγραφές των θεραπευτικών συνεδρίων θα συνιστούσαν ένα δημοσιεύσιμο λογοτεχνικό έργο, με δύο πολύ διακριτούς χαρακτήρες και δύο αναγνωρίσιμα λογοτεχνικά στυλ, περίπου σαν ένα επιστολικό μυθιστόρημα. [...] Έπειτα από πρόταση μερικών αναγνωστών οι οποίοι θεώρησαν το χειρόγραφο δύσκολο να προσεγγιστεί χωρίς κάποιο επεξηγηματικό υλικό, αλλά και ορισμένων οι οποίοι ήθελαν να μάθουν τι απέγινε η Τζίννυ μετά την ψυχοθεραπεία, ο δρ Γιάλομ και η Τζίννυ έγραψαν επίσης από έναν Πρόλογο και από έναν Επίλογο ο καθένας ενάμιση χρόνο έπειτα από την τελευταία τους θεραπευτική συνεδρία. Τα σημειώματα αυτά πράγματι προσθέτουν σημαντικές πληροφορίες και επεξηγήσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο."

"Παρ' όλ' αυτά εξακολουθώ να πιστεύω ότι το κεντρικό κομμάτι μπορεί να διαβαστεί σαν μυθιστόρημα, σαν μια ιστορία δύο ανθρώπων που συναντήθηκαν στην οικειότητα του ψυχιατρικού τετ-α-τετ και τώρα επιτρέπουν σ' εμάς να τους γνωρίσουμε έτσι όπως γνώρισαν εκείνοι ο ένας τον άλλον".

Από τον πρόλογο της Μαίριλυν Γιάλομ

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χρυσούλα ΒακιρτζήΚάθε μέρα λίγο πιο κοντάwww.critique.gr23/4/2011
Τίνα ΜανδηλαράΊρβιν Γιάλομ: ο ψυχοθεραπευτής είναι γυμνός"Πρώτο Θέμα"27/2/2011
Βαγγέλης ΜπέκαςΔωρητές και παρακολουθήσεις για μυστήρια ταλέντα"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"64319/2/2011
Ευμορφία ΖήσηΜια ψυχοθεραπεία ειπωμένη δύο φορέςwww.diavasame.grΦεβρουάριος 2011
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΚάθε μέρα λίγο πιο κοντά"Εστία"22/1/2011
Παρή ΣπίνουΈνας Γιάλομ από τα παλιά"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "ΕΠΤΑ"16/1/2011
Δημήτρης ΜαστρογιαννίτηςΠρώτη παρουσίαση. Μίλα μου με ειλικρίνεια"Athens Voice"21/12/2010
Γιάννης ΑσδραχάςΑναφορά σε ψυχοθεραπευτική αγωγή που οδήγησε στην ίαση μιας γυναίκας"Εξπρές"13/2/2010