Βιβλίο
Από τον Δεκέμβρη στον Εμφύλιο και 134 μήνες εξορία

Βασίλης Θ. Λασκαρίδης
Υπεύθυνος Σειράς: Παντελής Βούλγαρης
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2010
σ. 144
Σχήμα: 20χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-879-0
Βήμα Μαρτυρίες· Ο Εμφύλιος σε Α' Ενικό 9
Ονομασία Υποσειράς: Η Εξορία
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Βιβλιόραμα", "Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας", 2006. Πρόλογος: Παντελής Βούλγαρης. Επίμετρο: Στρατής Μπουρνάζος. Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Grafica Veneta S.p.A. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 22.12.2010.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 3.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-12-2010)
Περίληψη:

Ταραγμένες περίοδοι της Ιστορίας, όπως ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος, "γεννούν" ήρωες και αντιήρωες. Η κρατική βία, οι διώξεις, ο εκτοπισμός, τα βασανιστήρια, ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας συνυπάρχουν με το θάρρος, την αυτοθυσία, την αντίδραση, την απαρέγκλιτη αφοσίωση στο ιδανικό, και δημιουργούν ένα ψηφιδωτό πράξεων και συναισθημάτων, αποτυπώνοντας το κλίμα της εποχής.

Στην παρούσα έκδοση, ο Βασίλης Θ. Λασκαρίδης, μέσα από τη βιωματική εμπειρία των διωγμών και της εξορίας, πραγματοποιεί μια θαυμάσια ανασύσταση των συνθηκών διαβίωσης στους τόπους μαρτυρίου εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Δεν επιχειρεί μια ιστορική αποτίμηση της περιόδου, αλλά με -συχνά ανατριχιαστικές- λεπτομέρειες επιδιώκει να καταστήσει τον αναγνώστη κοινωνό της ζοφερής πραγματικότητας της περιόδου στον Αϊ-Στράτη, στη Μακρόνησο, οπουδήποτε Έλληνες κακοποιούσαν -σωματικά και ψυχικά- Έλληνες. Ταυτόχρονα, δε, παραθέτει χωρίς περιστροφές τις ιδεολογικές συγκρούσεις μεταξύ των εξορίστων, ενταγμένες στο γενικότερο κλίμα αποσταλινοποίησης στον κομμουνιστικό χώρο, δίνοντας το στίγμα της μεγάλης διάσπασης του ΚΚΕ, το 1968.