Βιβλίο
Δούκισσα της Πλακεντίας
Η ιστορία που γέννησε τον μύθο

Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Ελένη Μάργαρη
Επιμελητής: Γιασμίνα Μωυσείδου
Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη
Στάθης Γκότσης
Αναστασία Λαζαρίδου
Ελένη Μάργαρη
Αθήνα
Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 51
Σχήμα: 23χ19
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-214-943-0
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, μεταξύ 17.12.2010 - 13.2.2011. Προλογικό σημείωμα: Αναστασία Λαζαρίδου, αναπλ.. διευθύντρια του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-06-2011)
Περίληψη:

Το 2011 το Μουσείο παραδίδει στο κοινό τη Villa Ilissia, τη χειμερινή κατοικία της Anne Marie Sophie de Marbois-Lebrun, Duchesse de Plaisance, ευρέως γνωστή απλώς ως Δούκισσα της Πλακεντίας. Η Sophie de Marbois υπήρξε αναμφισβήτητα μια μυθιστορηματική προσωπικότητα. Η ζωή της διαπλέκεται με τον μύθο αλλά κυρίως συνυφαίνεται με μια ταραχώδη περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας που γέννησε, μεταξύ άλλων και τον φιλελληνισμό, όπως και με τη μετεπαναστατική ελληνική κοινωνία που προσπαθούσε να αυτοπροσδιορισθεί, να βρει τη νέα της ταυτότητας έναντι της ευρωπαϊκής ετερότητας και του οθωμανικού παρελθόντος της.

Η Sophie de Marbois μεγάλωσε μέσα στη δίνη των ιδεών της γαλλικής επανάστασης και ήρθε στην Ελλάδα παρακινούμενη από τον Καποδίστρια και από τη ιδέα της ενίσχυσης του ελληνικού αγώνα. Η χειμερινή της κατοικία, το Μέγαρο των Ιλισσίων, έμελλε επίσης να συνδεθεί με την ιστορία του Βυζαντινού Μουσείου. Το κτήριο, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα του 19ου αιώνα της Αθήνας που αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Κλεάνθη, παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο το 1926 χάρις στις άοκνες προσπάθειες του Γεωργίου Σωτηρίου, και υπήρξε από το 1930 έως το 2004 ο χώρος έκθεσης των συλλογών του Μουσείου. [...]

(δρ. Αναστασία Λαζαρίδου, από το προλογικό σημείωμα)