Βιβλίο
Παιδομάζωμα
Τα παιδιά στη θύελλα του Εμφυλίου Πολέμου και μετά

Γιώργος Δ. Γκαγκούλιας
Υπεύθυνος Σειράς: Παντελής Βούλγαρης
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2011
σ. 416
Σχήμα: 20χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-903-2
Βήμα Μαρτυρίες· Ο Εμφύλιος σε Α' Ενικό 12
Ονομασία Υποσειράς: Τα Παιδιά
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Ιωλκός", 2004. Πρόλογος: Παντελής Βούλγαρης. Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Grafica Veneta S.p.A. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 14.1.2011.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 3.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-01-2011)
Περίληψη:

Κατηγόρησαν τους αγωνιστές του Εμφυλίου Πολέμου για παιδομάζωμα, ότι ήθελαν να κάνουν τα βλαστάρια τους γενίτσαρους, που θα στρέφονταν κατά της πατρίδας, κατά του έθνους. Φυσικό ήταν όμως οι κομμουνιστές να επιθυμούν διακαώς για τα παιδιά τους την ασφάλεια, γνωρίζοντας τις φρικτές διώξεις, τα βασανιστήρια, τις φυλακές και τις εξορίες που θα είχε να αντιμετωπίσει όποιος θα έμενε στην Ελλάδα.

Φρόντισαν λοιπόν να τα φυγαδεύσουν σε χώρες του ανατολικού μπλοκ, όπου και δέχτηκαν τα ελληνόπουλα σε μια τεράστια ανοιχτή αγκαλιά, παρέχοντάς τους ασφάλεια, στέγη, τροφή - υλική και πνευματική. 22.000 κατέφυγαν στις σοσιαλιστικές χώρες, λέει ο Γιώργος Δ. Γκαγκούλιας, ο δάσκαλος που πρωτοστάτησε στη μόρφωση και στη διαπαιδαγώγησή τους, που τα έμαθε να σκέφτονται ελληνικά και να ονειρεύονται την επιστροφή τους στην πατρίδα. Και το "παιδοσώσιμο", βοήθησε τα ελληνόπουλα που κατέφυγαν στο εξωτερικό να μεγαλώσουν ασφαλώς, με αρχές, και τελικά να γυρίσουν στην πατρίδα και να ενταχθούν στην κοινωνία ως χρήσιμοι πολίτες.