Βιβλίο
Η εξέλιξη της αρμονίας της δυτικής μουσικής
Συνοπτική επισκόπηση: 19ος - 20ος αιώνας (τροπικότητα - τονικότητα)

Θανάσης Τρικούπης
Θεσσαλονίκη
Δίσιγμα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 174
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9495-08-0
Περιέχει Βιβλιογραφία
Εξαντλημένο
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 26-01-2011)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό καλύπτει την εξέλιξη της αρμονικής σκέψης στον Ευρωπαϊκό χώρο από τις πρώτες σωζόμενες μαρτυρίες δίφωνης συνήχησης κατά τον 9ο αιώνα έως και τον 20ό αιώνα, όσον αφορά την πορεία του τροπικού και του τονικού μουσικού συστήματος.

Το κύριο βάρος του γράφοντα εστιάσθηκε στην κατανόηση της ιστορικής συνέχειας και της προοδευτικής ανάπτυξης των κανόνων εκείνων που εν τέλει δομούν αυτό που χαρακτηρίζεται ως αναγνωρίσιμο ύφος της κάθε χρονικής περιόδου της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής τέχνης.

Οι περίοδοι της τροπικής και τονικής μουσικής σκιαγραφούνται με πλειάδα μουσικών παραδειγμάτων από έργα αντιπροσωπευτικών συνθετών της κάθε ιστορικής στιγμής. Στα παραρτήματα, που βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου, δίνονται πληροφορίες, οι οποίες αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες.

Το βιβλίο απευθύνεται στον κάθε ενδιαφερόμενο για τη μουσική τέχνη με τη προϋπόθεση ότι αυτός κατέχει τις στοιχειώδεις γνώσεις της μουσικής θεωρίας. Ειδικά στον ελλαδικό χώρο, λόγω έλλειψης σχετικής βιβλιογραφίας, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα τόσο για τους φοιτητές των μουσικών τμημάτων των πανεπιστημίων και για τους φοιτητές άλλων τμημάτων, όπου εμπεριέχεται στο πρόγραμμα σπουδών τους μάθημα σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της μουσικής τέχνης, όσο και για τους μαθητές των μουσικών σχολείων και σπουδαστές των ωδείων της χώρας.