Βιβλίο
Παιδικές και νεανικές αναμνήσεις

Ernest Renan
Μετάφραση: Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου
Μετάφραση: Γεωργία Γιαννάτου
Μετάφραση: Ηλιάνα Μήτσιου
Μετάφραση: Μαρίνα Νάσου
Μετάφραση: Όλγα Τσατσάνη
Επιμέλεια: Ιφιγένεια Μποτουροπούλου
Αθήνα
Κοροντζής
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 172
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8031-83-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Souvenirs d'enfance et de jeunesse
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Ιφιγένεια Μποτουροπούλου.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-01-2011)
Περίληψη:

Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται έξι διηγήματα του συγγραφέα Ernest Renan, μεταφρασμένα από πέντε φοιτήτριες (Χ. Αγκυρανοπούλου, Γ. Γιαννάτου, Η. Μήτσιου, Μ. Νάσιου και Ό. Τσατσάνη) του Διαπανεπιστημιακού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Μετάφραση-Μεταφρασεολογία", του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με επιμέλεια κειμένου από την Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιφιγένεια Μποτουροπούλου.

Ο Ernest Renan, από την Βρετάνη της Γαλλίας, υπήρξε από τους μεγαλύτερους διανοητές του 19ου αιώνα στην Ευρώπη στους τομείς της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας των Θρησκειών και της Φιλοσοφίας. Αφιέρωσε τη ζωή του στη συγγραφή πολλών επιστημονικών πραγματειών και στη διδασκαλία ανατολικών γλωσσών (εβραϊκής, χαλδαϊκής και συριακής) στο College de France. Ταξίδεψε σε χώρες με αρχαίους πολιτισμούς (Ιταλία, Ελλάδα, Αίγυπτο, Λίβανο, Παλαιστίνη, Μικρά Ασία), ανέσκαφε την αρχαία Φοινίκη και εξελέγη ακαδημαϊκός.

Προς το τέλος της ζωής του συγκέντρωσε τις παιδικές και νεανικές αναμνήσεις του σε ένα τόμο με τίτλο "Souvenirs d'enfance et de jeunesse. Το βιβλίο γνώρισε τεράστια επιτυχία στον καιρό του, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα με αλλεπάλληλες εκδόσεις. Στις σελίδες του, γραμμένες σε απαράμιλλο λογοτεχνικό ύφος, καταγράφει κυρίως ιστορίες από την πατρίδα του, αλλά και την πνευματική πορεία του. Οι ήρωές του είναι ταπεινοί χαρακτήρες, που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της κέλτικης ψυχής, για την οποία ο ίδιος ήταν πολύ υπερήφανος. [Σε αυτή τη συλλογή ανήκει και η περίφημη "Προσευχή πάνω στην Ακρόπολη", που δεν συγκαταλέγεται στην παρούσα έκδοση, καθώς έχει ήδη εκδοθεί παλαιότερα από τις "Εκδόσεις Κοροντζή", σε μετάφραση Ιφιγένειας Μποτουροπούλου].

"Οι παιδικές και νεανικές αναμνήσεις" του Renan έχουν χαρακτηρισθεί από την γαλλική κριτική ως "το αριστούργημα, ίσως, στην λογοτεχνία των απομνημονευμάτων", καθώς οι αυθόρμητες αναμνήσεις της παιδικής και νεανικής ηλικίας διαθέτουν συγχρόνως τον βαθύ στοχασμό της ωριμότητας. Η έκδοση, τέλος, κοσμείται με γκραβούρες εποχής.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: