Βιβλίο
Νόρα (κουκλόσπιτο)
Δράμα σε τρεις πράξεις

Ερρίκος Ίψεν
Μετάφραση: Γ. Ν. Πολίτη
Αθήνα
Ελευθεροτυπία
2011
σ. 110
Σχήμα: 21χ15
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9487-37-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: νορβηγικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Et dukkehjem
Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας· Αριστουργήματα του Παγκόσμιου Θεάτρου 11
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Δωδώνη", 2003. Προλογικό σημείωμα: Άγγελος Τερζάκης. Ειδική έκδοση της Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις ΑΕ. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 4.2.2011.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 4.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-02-2011)
Περίληψη:

[...] Το "Κούκλας σπιτικό" είναι ένα έργο που ανατάραξε την εποχή του- και την ανατάραξε, γιατί είχε για θέμα του τον έλεγχο ενός θεσμού. Πρόκειται για τον ακρογωνιαίο λίθο του κοινωνικού οικοδομήματος, όπως τον έχει θεμελιώσει η ηγετική τάξη του καιρού του: τον γάμο. Αλλά το γνώρισμα ακριβώς αυτό, που έδωσε στο δράμα του Ίψεν την εκρηκτική του ένταση την εποχή εκείνη, έγινε και η αιτία να θεωρούν αργότερα το "Κούκλας σπιτικό" δράμα ξεπερασμένο. Άλλες οι αντιλήψεις για τον γάμο σήμερα, λένε, αλλά η θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία, άλλες οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Πραγματικά, το "Κούκλας σπιτικό" θα ήταν ένα έργο αναφερόμενο σε καταστά��εις που πια δεν υπάρχουν, αν περιοριζόταν σε μια κριτική του θεσμού του γάμου ή στη διεκδίκηση του δικαιώματος για τη γυναίκα να αποκηρύσσει έμπρακτα μια ψεύτικη κατάσταση, ένα συμβατικό δεσμό. Αλλά και πολύ μικρός ποιητής θα ήταν εκείνος που θα περιοριζόταν να γράψει έναν δραματοποιημένο σχολιασμό κοινωνικού θεσμού. Προσθέτουν βέβαια πως αυτό που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο και διάρκεια στα κοινωνικά έργα του Ίψεν είναι η ποιητική σύλληψη των προσώπων. Αναμφισβήτητα. Η Νόρα, ειδικότερα, είναι το πιο χαριτωμένο και αξιαγάπητο -όχι μόνον εξωτερικά- πρόσωπο του νεότερου θεάτρου. [...]

Άγγελος Τερζάκης (1964)