Βιβλίο
Οι δήμιοι του Στάλιν
Τα εκτελεστικά όργανα του κόκκινου τσάρου

Donald Rayfield
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Αθήνα
Modern Times
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 583
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-494-090-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Stalin and his Hangmen: The Tyrant and those who Killed for him
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 28.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 08-02-2011)
Περίληψη:

Ο Στάλιν μπορεί να ήταν οτιδήποτε, σίγουρα όμως δεν ήταν μόνος. Και οι μαζικές εκτελέσεις, οι δίκες-παρωδία, οι προδοσίες και οι καταδόσεις, οι φυλακίσεις και τα μυστικά βασανιστήρια που ταλάνισαν τη Σοβιετική Ένωση κατά της τρεις δεκαετίες της διακυβέρνησής του χρειάστηκαν ένα έμπιστο δίκτυο συνεργατών, κατασκόπων, εγκληματιών και ψυχοπαθών για να γίνουν πράξη. Στην κορυφή αυτής της ιδιότυπης πυραμίδας του τρόμου στέκονται πέντε εκλεκτοί συνεργάτες, εκείνοι που βρίσκονταν άλλωστε και πίσω από όλες τις μεταμφιέσεις της μυστικής αστυνομίας του Στάλιν.

Η Τσέκα, η Έκτακτη Επιτροπή, ιδρύθηκε από τον Ντζερζίνσκι, τον πρώτο χρόνο της Ρωσικής Επανάστασης. Εξαπολύοντας το φόβο σε μια περίοδο χάους, αποδείχτηκε ένα τέλειο εργαλείο για την ανελέητη κυριαρχία του Στάλιν. Αλλά και πάλι, τα μέλη της, με όλη τη σκληρότητα που τα χαρακτήριζε, έμοιαζαν απλώς ερασιτέχνες σε σύγκριση με τις καλολαδωμένες φονικές μηχανές που τη διαδέχτηκαν. Ο Γιάκοντα με την OGPU ειδικεύτηκε στις πολιτικές δολοφονίες, στη προπαγάνδα και τη χειραγώγηση ξένων διανοουμένων. Αργότερα η NKVD επιστράτευσε μια νέα γενιά βασανιστών, ενώ ο ειδικός του τρόμου Λαβρέντι Μπέρια, από το 1938, ξεπέρασε σε βιαιότητα και σαδισμό όλους τους προκατόχους του.

Από το τρενάκι του τρόμου δεν εξαιρέθηκαν οι Ρώσοι διανοούμενοι. Ο Στάλιν και οι συνεργάτες του εργάστηκαν αδιάκοπα για τον αφανισμό σημαντικών Σοβιετικών διανοούμενων, καλλιτεχνών, συγγραφέων, δικηγόρων και επιστημόνων. Ο Μαξίμ Γκόρκι, ο Αλεξάντρ Φαντέγιεφ, ο Αλεξέι Τολστόι, ο Ισαάκ Μπάμπελ, ο Οσίπ Μάντελσταμ, όλοι πιάστηκαν στα γρανάζια του Στάλιν, κι εκείνος τους κολάκεψε, έπαιξε μαζί τους, τους πρόδοσε και στο τέλος τους αφάνισε.

Και μπορεί ο Μπέρια κάποια στιγμή να έχασε τη δύναμή του, και τη ζωή του, μετά το θάνατο του Στάλιν το 1953, οι βασικές μέθοδοι όμως των συνεργατών του εξακολούθησαν να εφαρμόζονται ως και το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, με τον Πούτιν να θεωρείται από πολλούς συνεχιστής της μακράς παράδοσης συνωμοσιών στη σοβιετική ιστορία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κατερίνα ΚοφφινάΟι δήμιοι του Στάλινhttp://www.historical-quest.com8/3/2012
Δημήτρης ΦύσσαςShort list"Athens Voice"3547/7/2011
Πέτρος ΜαρτινίδηςΟ κομμουνισμός των καθαρμάτων. Επιστροφή στη Σοβιετική Ένωση"The Athens Review of Books"18Μάιος 2011
Σάββας ΣερέτηςΑπόλυτη εξουσία, απόλυτος τρόμος"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"23/4/2011
Φίλιππος ΠανταζήςΡωσία: το τρενάκι του τρόμου και οι 5 εκλεκτοί συνεργάτες"Αδέσμευτος του Ρίζου"26/3/2011
Μυρτώ ΤσελέντηΤα δεκανίκια του δικτάτορα"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"19/3/2011
Κώστας ΜελισσόπουλοςΟ Στάλιν με τη ματιά του Rayfield"Βραδυνή"28/2/2011
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΟι εκτελεστές του Στάλιν"Το Βήμα"/ "Βιβλία"27/2/2011