Βιβλίο
Ένα ταξίδι

Tony Blair
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Μετάφραση: Έλλη Συλογίδου
Αθήνα
Ψυχογιός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 946
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-453-869-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A Journey
Παγκόσμια Θέματα
Σημειώσεις: Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Ανδρέας Ανδριανόπουλος.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 27.70€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 25-02-2011)
Περίληψη:

"Στις 2 Μαΐου του 1997, έφτασα στη Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Ουδέποτε ως τότε είχα τοποθετηθεί σε κάποια κυβερνητική θέση, ούτε καν στο πλέον μικρό των μικρών υπουργείων. Ήταν η πρώτη και μοναδική θέση την οποία κατέλαβα στην κυβέρνηση".

Τόνι Μπλερ


Ο Τόνι Μπλερ είναι ένας από τους πολιτικούς που καθορίζουν την εποχή μας. Η ανάδειξή του σε ηγέτη του Εργατικού Κόμματος το 1994 αποτέλεσε σημείο καμπής για τα πολιτικά πράγματα στη Βρετανία. Μέσα σε μερικά χρόνια, ο Μπλερ αναδιοργάνωσε το κόμμα, συσπείρωσε το λαό γύρω από το πρόσωπό του και έγινε πρωθυπουργός το 1997 πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Εργατικού Κόμματος και βάζοντας τέλος σε 18 χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης. Με τις τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες στις οποίες οδήγησε τους Εργατικούς αναδείχθηκε ως κυρίαρχη πολιτική φυσιογνωμία των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Το "Ένα ταξίδι" είναι η μαρτυρία του Τόνι Μπλερ από την πρωθυπουργική του θητεία και πέρα από αυτήν. Εδώ περιγράφει για πρώτη φορά το ρόλο του στη διαμόρφωση της πρόσφατης Ιστορίας, από όσα ακολούθησαν το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνας μέχρι τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αποκαλύπτει τις αποφάσεις που ήταν αναγκαίες για να ανασυντάξει το κόμμα του, τις σχέσεις του με άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως ο Γκόρντον Μπράουν και ο Πίτερ Μάντελσον, τις εργώδεις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Βόρειο Ιρλανδία, τους αγώνες για την παιδεία και την υγεία, την εφαρμογή των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες υπηρεσίες μετά το 1945 και τις σχέσεις του με τους ηγέτες της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Επίσης, αναπτύσσει την πεποίθησή του για παρεμβάσεις με ηθικό υπόβαθρο, πεποίθηση που οδήγησε σε αποφάσεις όπως αυτή για τον πόλεμο στο Κόσοβο, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Το "Ένα ταξίδι" είναι ένα βιβλίο για τη φύση της πολιτικής εξουσίας και τη διαχείρισή της. Με ειλικρίνεια, χωρίς φόβο και συχνά με σαρκαστικές λεπτομέρειες, ο Τόνι Μπλερ σκιαγραφεί τις καλές και τις κακές στιγμές της καριέρας του και μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε και τον άνθρωπο πίσω από τον πολιτικό και τον διπλωμάτη. Διερευνά τις προκλήσεις της ηγεσίας και εξηγεί γιατί πήγε ενάντια στην κοινή γνώμη θέλοντας να υποστηρίξει αυτό στο οποίο πίστευε. Επίσης, κοιτάζει προς το μέλλον και τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων, τις οικονομικές εξελίξεις και τον καινούριο ρόλο της Βρετανίας κάνοντας λόγο για τα ζωτικά ζητήματα και τις ιδιομορφίες του κόσμου μας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Λίγοι Βρετανοί πρωθυπουργοί έχουν καθορίσει την πορεία του έθνους τόσο έντονα όσο ο Τόνι Μπλερ και τα επιτεύγματα και η κληρονομιά του θα μας απασχολούν για πολλά χρόνια ακόμα. Ανάμεσα στις αμέτρητες σελίδες που έχουν γραφεί γι’ αυτόν, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μοναδικό: Είναι το δικό του ταξίδι με δικά του λόγια.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιάννης Τριανταφύλλου10 χρόνια από την πτώση των Δίδυμων Πύργων"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"67928/10/2011
Χρήστος ΡάπτηςΜπλερ ή Ολάντ"Πρώτο Θέμα"1/10/2011
Γιώργος ΛακόπουλοςΟ αφισοκολλητής που έγινε ηγέτης"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"23/7/2011
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΜην ξεχάσετε να τα διαβάσετε"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"215Καλοκαίρι 2011
Γιάννης ΤριανταφύλλουΗ ζωή ως ταξίδι ή πραγματικότητα"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"65514/5/2011
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΈνα ταξίδι"Το Ποντίκι"5/5/2011
Η "κατάθεση" του Μπλερ για το μέλλον"Έθνος"23/4/2011
Δημήτρης ΜαστρογιαννίτηςΥes, Prime minister"Athens Voice"34321/4/2011
Γιάννης ΑσδραχάςΗ πολιτική βιογραφία που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και αντιδράσεων..."Εξπρές"3/4/2011
Περικλής ΔημητρολόπουλοςΤόνι Μπλερ: British Cool"The Books' Journal"6Απρίλιος 2011
Λαμπρινή ΚουζέληΤο «Ταξίδι» του Τόνι Μπλερ στα ελληνικά"Το Βήμα"1/4/2011