Βιβλίο
Υιός συμμορίτου. Αναμνήσεις από το βουνό: Ιούλιος 1947-Μάης 1949

Κυριάκος Αθανασίου
Παπα - Καρτέρης
Υπεύθυνος Σειράς: Παντελής Βούλγαρης
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2011
σ. 158
Σχήμα: 20χ11
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-906-3
Βήμα Μαρτυρίες· Ο Εμφύλιος σε Α' Ενικό 16
Ονομασία Υποσειράς: Προσωπικές Αφηγήσεις
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Βιβλιόραμα", "Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας", 2003. Πρόλογος: Παντελής Βούλγαρης. Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Grafica Veneta S.p.A. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 11.2.2011.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 3.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 11-02-2011)
Περίληψη:

Δύο διαφορετικές ανθρώπινες ιστορίες μέσα στα χαλάσματα του Εμφυλίου Πολέμου, χαρακτηριστικές της θυελλώδους περιόδου, αλλά και αντιπροσωπευτικές των συνθηκών της εποχής. Δύο νέοι άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε έναν κύκλο μίσους "καταδικασμένοι" να πληρώσουν το σκληρό τίμημα αποφάσεων άλλων που οδήγησαν στην αδελφοκτόνο σύρραξη.

Τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, ένα μικρό αγόρι φέρει το "στίγμα" του "υιού συμμορίτου": βιώνει την κοινωνική απόρριψη, τις διώξεις, και αντιμετωπίζεται ως "υπόλογο" για ιδέες και πράξεις του οικογενειακού του περίγυρου. Η βίαιη απώλεια του αντάρτη πατέρα θα το σημαδέψει, η αγόγγυστη προσπάθεια της μητέρας να το προστατεύσει θα το "αναστήσει".

Ένας νεαρός άντρας κατατάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό και πολεμά στο πλευρό ιστορικών στελεχών του. Η προσωπική εμπειρία του στο βουνό θα αποδειχθεί καταλυτική για την οικοδόμηση της στάσης του απέναντι στα γεγονότα, και ο ίδιος αποδέχεται αλλά και κρίνει, επικρίνει και απομυθοποιεί πρόσωπα και καταστάσεις.
Διαφοροποιητικό στοιχείο των δύο ιστοριών, ο χώρος όπου εκτυλίσσονται. Κοινή παράμετρος τους, ο διαρκής και επίπονος αγώνας για ζωή και αποδοχή.